Zdravlje 06. kolovoza 2016.

Zašto japanke i otvorene sandale nisu najbolji izbor obuće?

Japankee1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ljeto je vrijeme za nošenje otvorene obuće i slobodnih stopala pa se među omiljenom obućom u tom periodu nalaze japanke i sandale. Specijalist ortoped dr. sc. Hrvoje Klobučar objašnjava na što treba obratiti pozornost prilikom odabira ljetne obuće.

Japanke - udobne, ali nestabilne

Ljeti rado odabiremo obuću koja je otvorenija te pruža stopalima više prostora i zraka. Pritom, posebice ako imamo poteškoće sa stopalima, trebamo voditi računa o udobnosti i funkcionalnosti svake obuće koju nosimo.

Specijalist ortoped dr. sc. Hrvoje Klobučar iz specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion napominje da su otvorena obuća, japanke ili sandale koje ostavljaju puno slobodnog prostora za stopalo mnogima udobne, ali rijetki znaju da se njima stvaraju velika naprezanja na pojedine strukture stopala. ''Kada nosimo japanke, prednji dio stopala nosi cijelu težinu te obuće. Kada napravimo iskorak, japanka ostaje visiti na prstima, a oni moraju podići prednji svod i privući japanku bliže stopalima da bismo mogli zagaziti. Peta se u tom slučaju često nestabilno zadržava na stražnjem dijelu stopala'', pojašnjava dr. sc. Klobučar.

Nauči kako odabrati fleksibilne cipele za zdrava stopala.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.