Zdravlje 27. rujna 2013.

Korisni savjeti za obranu imuniteta

Imunitet2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Početak jeseni i niže temperature obično sa sobom donose i razdoblje raznih virusnih prehlada. Zbog čestih dodira ruku s ustima, najmlađi su najčešće izloženi infekcijama dišnoga sustava. Nutricionist dr. sc. Ignac Kulier pojasnio je kako dijete razvija svoje obrambene mehanizme

Dobra fizička kondicija najbolji je lijek

Bolesti, posebno infekcije, otežavajući su faktori koji najbolje iskušavaju kondiciju imunološkog sustava i našeg cjelokupnog zdravstvenog stanja. Kad je imunitet slab (primjerice zbog dugotrajnog ležanja ili slabe prehrane) obična gripa može izazvati oboljenje s teškim komplikacijama, a kad je na vrhuncu i vrlo jake bakterijske infekcije mogu biti uspješno savladane.

Ako loše brineš o svome fizičkom i psihičkom zdravlju, u tebi rastu napetost i tjeskoba, što opterećuje hormonski i živčani sustav. Naime, infekcija je veliki napor za organizam, jednak intenzivnom fizičkom naporu. Upravo je stoga za očuvanje jakog imuniteta koji štiti od sezonskih gripa i prehlada važno biti u dobroj fizičkoj kondiciji i paziti na psihičko zdravlje.

Djeca se od rođenja nalaze u okruženju bakterija

Često su djeca najosjetljivija skupina koja se u ovom godišnjem periodu razboli, posebice jer su osjetljivi na infekcije probavnih i dišnih organa. Najučinkovitiji način borbe protiv bakterija i virusa koji izazivaju gripu je redovito i učestalo pranje ruku, posebice kod male djece koja nerijetko stavljaju igračke i razne predmete u usta. Posebna pažnja higijeni ruku bi se trebala pridavati nakon doticanja površina kao što su kvake, daljinski upravljači, novac te poslije vožnje javnim prijevozom.

Poznati nutricionist dr. sc. Ignac Kulier tvrdi kako se dijete od trenutka otkako se rodi, nalazi u neprijateljskom okruženju iz kojeg prijete bakterije, virusi, gljivice, paraziti, prioni, pesticidi i drugi otrovi, antibiotici, alergeni i brojni drugi čimbenici. ''Majčino mlijeko, odnosno njegova zaštitna tijela, čine prvi obrambeni štit, a kako godine prolaze dijete razvija svoje obrambene mehanizme. Dijete pod staklenim zvonom ili dijete držano u sterilnoj sobi praktično neće imati  imunitet jer ga nitko nije ni podražio. Standardna obrana je uvjetovana naslijeđem, ali puno se može postići raznim postupcima - primjerice, djeca koja imaju kućne ljubimce otpornija su od djece koja ih nemaju'', rekao je.

Kronični stres je poput kronične upale

Dodaje kako je istraživanjem na temelju metaanalize 300 stručnih članaka utvrđeno da postoji jaka korelacija između stresa i pojave bolesti upravo zbog pada imuniteta, a posebno je opasan kronični stres (koji se ponavlja) jer on ruši kako celularni tako i humoralni imunitet. ''Djeca rođena u ratu dobro poznaju i čimbenik koji se zove stres i zapravo ga se nikada neće osloboditi. Kompleksni obrambeni sustav radi na principu podražaja, odnosno što su podražaji izvana veći, obrambene snage su snažnije i obratno.''

Naime, stres je jedan od glavnih inhibitora imunološkog sustava, a kronični stres djeluje na imunitet jednako štetno kao i kronične upale. No, prevladavanje kroničnih bolesti iznimno je teško, dok za prevladavanje stresa postoji mnogo načina: tjelesna aktivnost, meditacija, masaža. U svakom slučaju ključno je da svom tijelu pružiš dovoljno opuštanja i energije.

Redovni trening doprinosi snazi imuniteta

Među pojedine rušitelje imuniteta dr. sc. Ignac Kulier ubraja nedovoljan unos vode u organizam i nedovoljno spavanje. ''Razlog je jednostavan; budući da se svi procesi odvijaju u vodenoj otopini, bez vode nastaje usporavanje procesa detoksikacije, a svi toksini koji zaostaju dramatično oštećuju obrambeni sustav. Prvi znak je umor, a zatim slijede i svi ostali znakovi, odnosno zakiseljavanje tjelesnih sokova'', dodaje. 

Mnogi zdravstveni problemi mogu se stoga izbjeći poznavanjem sustava tjelesne obrane i čuvanjem dijelova tog sustava te njegovom stimulacijom. ''Redovni (dnevni) trening, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, nevjerojatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina. Suprotno tome, vježbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podražaj organa zaduženih za obranu da proizvode nove ''vojnike'' za obranu. Istovremeno dolazi do porasta tjelesne temperature što je svakako povoljno za tjelesnu obranu.''

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.