Zdravlje 21. kolovoza 2009.

Noć ublažava bolest kretanja

Putovanje_Noge
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dok je za jedne putovanje idealan uvod u ljetni odmor, drugima je vožnja automobilom, brodom ili zrakoplovom "noćna mora" popraćena mučninom, vrtoglavicom, glavoboljom i općom slabošću. Navedeni simptomi posljedica su kinetoze, poznate i kao bolest putovanja ili morska bolest, koja pogađa oko 70 posto ljudi

Neugodni simptomi kinetoze pojavljuju se kao reakcija na na pokret, kada više osjetnih sustava tijela (vidni, sustav ravnoteže, osjet za položaj u prostoru) različito doživljavaju pokret. Pritom mozak oboljelog od kinetoze prima proturječne informacije iz osjetnih organa (oči primjerice ne uočavaju istu razinu pokreta kao mehanizmi ravnteže u unutarnjem uhu koji registriraju pokrete vozila), što rezultira pojavom simptoma

Simptomi nestaju nakon dva dana

Razvoj simptoma varira ovisno o jačini podražaja i sklonosti osobe. Početni je simptom obično nelagoda u gornjem dijelu trbuha, a nakon toga slijede mučnina i povraćanje. Koža postaje blijeda i javlja se znojenje te vrtoglavica. Pogoršanje označuje pojačano izlučivanje sline, osjećaj topline tijela, lakoće glave, ali i apatija, posebice kod mališana.

Dodatni simptomi su česti, ali variraju od sobe do osobe: ubrzano disanje, glavobolja, osjećaj stezanja oko glave, panika te zbunjenost. Nakon nekog vremena se tijelo prilagođava (npr. osoba razvije morski, "ljuljajući" hod).

Većina osoba se prilagodi nakon dva do tri dana i simptomi nestaju, a kod pet posto oboljelih simptomi traju sve dok postoji podražaj kretanja. Povratak na stabilne okolnosti bez kretanja može potaknuti ponovnu pojavu simptoma, ali je trajanje simptoma kraće, a prilagodba brža.

Jaki parfemi potiču simptome kinetoze

Kvalitetan odmor prije kretanja na put pripremit će oboljelog na moguću pojavu simptoma te pojačati izdržljivost organizma na nelagodu tijekom vožnje. Alkohol, teška hrana i pušenje samo će pojačati mučninu stoga ih treba izbjegavati, kao i nanošenje parfema jer jaki mirisi mogu potaknuti povraćanje.

Pri pojavi prvih simptoma (uznemirenost želudca, mučnina) pokušajte udahnuti što više svježeg zraka.

  • Otvorite prozor automobila, prošetajte palubom broda ili uključite ventilaciju ponad glave u zrakoplovu. Tijekom putovanja držite glavu što mirnije, pogled usmjerite ispred sebe ili na točku koja se ne miče.
  • Ako ste u mogućnosti odabrati mjesto sjedenja, smjestite se na prednje sjedište automobila, u prednju kabinu na brodu ili u blizini krila zrakoplova. Na taj način kretanje vozila neće previše "zbunjivati" centar za ravnotežu, zbog čega ćete i simptome osjećati slabije.
  • S obzirom da noću ne možete vidjeti kretanje, noćna putovanja ili ona provedena u snu najbolji su način da izbjegnete simptome bolesti.

Tablete protiv mučnine uspavljuju

Svojim pacjentima s bolešću kretanja uvijek preporučam Dramine tablete, antihistaminik koji se uzima (tableta) pola sata prije putovanja, kaže dr. Župan Kovačić. No, Dramine uspavljuje pa se ne preporuča vozačima, a prije davanja lijeka djeci obavezno zatražite liječnički savjet.

Uz tablete na tržištu postoje i transdermalni flasteri koji se nanose na kožu iza uha najmanje 8 sati prije putovanja ili izlaganja podražaju kretanja, a mijenja se svakih 72 h. Glavne prednosti su mu praktičnost i jednostavnost primjene te dugotrajna aktivnost. Problemi uključuju nuspojave koje mogu nadmašiti dobro djelovanje ako se radi o

  • malom podražaju koji uzrokuje bolest kretanja,
  • dugom periodu prije početka djelovanja te
  • različitom učinku kod različitih osoba te čak i kod istih osoba u različito vrijeme.

Također, dr. Župan Kovačić upozorava na mogućnost preosjetljivosti na samo ljepilo u flasteru. Uporaba skopolaminskog flastera trebaju izbjegavati osobe s glaukomom, stariji  te oni sa zaprekama u otjecanju mokraće.

Nakon primjene flastera potrebno je oprati ruke kako bi se izbjegao eventualni kontakt s očima što može dovesti do širenja zjenice i zamućenog vida. Nuspojave su

  • suha usta
  • pospanost 
  • zamućen vid 
  •  zbunjenost i/ili vidne halucinacije, osobito kod starijih osoba.

Ako zbog preosjetljvosti na lijekove ili flastere te skolonosti povraćanju ne možete koristiti klasiču terapiju protiv bolesti kretanja, pokušajte s narukvicama protiv mučnine koje djeluju po principu pritiska na akupresurne točke i tako pomažu otklanjanju simptoma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.