Zdravlje Simptomi i pomoć 16. listopada 2016.

Simptomi i okidači: Pet neobičnih vrsta glavobolja

Glavobolja_2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji preko 200 vrsta glavobolja, a neke od njih su neobične, prije svega zbog naziva koje nose poput: probadajuće, seksualne ili glavobolje u snu. Seksualna glavobolja nastaje isključivo prije za vrijeme ili nakon seksualne aktivnosti, odnosno orgazma. Ako se javlja prije orgazma prepoznaje se kao tupa glavobolja u potiljku i vratu, a postaje intenzivnija kako se pojačava seksualno uzbuđenje.

Primarne i sekundarne

 „Prema klasifikaciji Svjetskog društva za glavobolju (International Headache Society), glavobolje se mogu podijeliti u dvije velike skupine - primarne i sekundarne. U primarne glavobolje spada migrena, tenzijska i 'cluster' glavobolja (napadaji u nakupinama s tendencijom periodičkog ponavljanja). Sekundarne glavobolje nastaju kao posljedica nekog patološkog zbivanja u glavi (mozgu, očima, ušima, sinusima) te u vratu ili drugdje u organizmu. Migrena se tipično manifestira kao napadaj jednostrane glavobolje s pulsiranjem u sljepoočici, obično uz mučninu ili povraćanje uz osjetljivost na svjetlo i buku. Atipičnom se smatra glavobolja kod koje se ne javljaju svi opisani simptomi, a ponekad nema ni jasne glavobolje. Takva migrena se naziva 'silent', odnosno tiha migrena“, objašnjava akademkinja Vida Demarin, profesorica neurologije i medicinska ravnateljica Poliklinike „Aviva“.

Bol u predjelu lica

Mnoge se osobe s atipičnom migrenom tuže na blagu ili intenzivnu bol u predjelu lica. Bol može biti konstantna ili s prekidima, a uglavnom je najintenzivnija u predjelu oko očiju. „Lice može biti osjetljivo na dodir. Ako se bol javlja u predjelu oko usta ili vilice, svakako je potrebno isključiti poremećaj u predjelu temporo - mandibularnog zgloba. Kao oblik atipične migrene, iako je bol u glavi, mogu se javiti bolovi u trbuhu, katkad i u obliku grčeva, a posebno često se takav oblik javlja kod djece“, objašnjava Vida Demarin i nastavlja:

„U skupinu atipičnih migrena spadaju i glavobolje kod kojih se mogu javiti neurološki ispadi, poput kratkotrajne utrnulosti i kasnije slabosti ruke ili čitave polovice tijela, simptomi ne traju dugo i nemaju trajnih posljedica. Vidni simptomi su česti kod atipične kao i kod tipične migrene, svjetlaci u vidnom polju, isprekidane cik-cak svjetleće linije ili crne točke koje plove u vidnom polju. Unatoč brojnim istraživanjima, nije ustanovljen jasan uzrok nastanka atipičnih glavobolja. Budući da klinička slika nije tipična, potreban je poseban oprez kod postavljanja dijagnoze.“

Okidači

Vida Demarin kaže da se za prevenciju atipičnih, ali i tipičnih glavobolja predlaže izbjegavanje tzv. trigera za nastanak migrenskog napadaja - dovoljno sna i "uredan" način života sa što manje stresa. Liječenje je slično kao i kod tipične migrenske glavobolje - odmor u krevetu u zamračenoj prostoriji, uz dosta tekućine, najbolje blagih čajeva. „U akutnom napadaju, treba uzeti lijek koji je propisao liječnik i to odmah na početku napadaja, ne smije se čekati da napadaj sam prođe, jer je to vrlo rijetko“, savjetuje Vida Demarin.

Glavni prehrambeni pokretači migrene su vazoamini – kemijski spojevi koji uzrokuju suženje krvnih žila, a time i pojavu glavobolje. Jedan od glavnih amina je tiramin, koji se nalazi u sirevima s plemenitom plijesni, jogurtu, kiselom mlijeku, crnom vinu, jetricama, suhomesnatim proizvodima. Od drugih dodataka hrani koji mogu potaknuti glavobolju tu su aspartam (umjetno sladilo), tetrazin ( daje žutu boju hrani), sumporni dioksid ( za sušenje voća), sol i natrijev benzoat (konzervans). Kako bi se prevenirala glavobolja, najbolji izbor je Mediteranska prehrana.

Fiziološka

Nastaje isključivo prilikom kašljanja, kihanja, plakanja ili smijanja. Nastanak glavobolje prilikom obavljanja fizioloških radnji objašnjava se naglim povećanjem pritiska u glavi. Budući da se isti simptomi mogu javiti i kao posljedica nekih oboljenja mozga, koji također uzrokuju povećanje pritiska uglavi, potrebno se javiti liječniku kako bi se ustanovio pravi razlog.

Uzrokovana naporom

Nastaje za vrijeme ili nakon intenzivnije fizičke aktivnosti, češća je kod muškaraca. Opisuje se kao pulsirajuća glavobolja, a često je praćena mučninom i povraćanjem. Nije u potpunosti jasno zašto nastaje, ali je izrazito dobroćudna i uglavnom spontano prolazi.

Seksualna

Nastaje isključivo prije za vrijeme ili nakon seksualne aktivnosti, odnosno orgazma. Ako se javlja prije orgazma prepoznaje se kao tupa glavobolja u potiljku i vratu, a postaje intenzivnija kako se pojačava seksualno uzbuđenje. Smatra se da nastaje zbog grčenja vratnih mišića. Orgazmička glavobolja nastaje naglo, poput eksplozije, u trenutku samog orgazma i traje petnaestak minuta. Smatra se da je uzrokuje “skok” krvnog tlaka. Glavobolja koja nastane nakon seksualne aktivnosti ponekad traje satima, pa čak i danima. Tijekom seksualnog uzbuđenja povisuje se krvni pritisak, ubrzava se puls i dolazi do jačeg lučenja pojedinih hormona. Ako se javi glavobolja tijekom spolnog odnosa treba se obratiti liječniku, kako bi se prevenirali možda ili srčani udar, koji se i ne tako rijetko znaju dogoditi upravo za vrijeme odnosa.

Nastaje u snu

Prvi put se javlja kod pacijenata iznad pedesete godine života. Nastaje isključivo za vrijeme sna i budi pacijenta. Nema specifičnih kliničkih karakteristika, traje najduže tri sata, a ponavlja se dosta često. Dobro reagira na kofein, pa neki pacijenti popiju šalicu kave prije spavanja.

Probadajuća

Pacijenti je opisuju kao da ih netko ubada iglom u čelo ili sljepoočnicu, a svaki “ubod” traje nekoliko sekundi. Moguć je samo jedan “ubod” tijekom dana, ali česta su i probadanja koja se ponavljaju u određenim vremenskim razmacima. Ne zna se kako nastaje, ali je primijećeno da je nešto češća kod osoba s migrenom i cluster glavoboljom. Jednako kako nastaje iz neobjašnjivih razloga tako i nestaje te prolazi bez ikakve terapije.

Pročitaj više o hrani koja može uzrokovati glavobolje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.