Zdravlje Simptomi i pomoć 27. prosinca 2016.

Nemoj odgađati odlazak na zahod - nije dobro za zdravlje!

Wc-Piski
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zadržavanje mokraće može dovesti do povećanja kapaciteta mjehura i većeg rizika za urinarne infekcije te inkontinencije, pa na zahod treba ići do šest puta na dan.

Stručnjaci upozoravaju da zadržavanje mokraće u mokraćnome mjehuru dulje nego što treba nije dobro za zdravlje jer uzrokuje bol i slabljenje mišića zdjelice te inkontinenciju, odnosno propuštanje mokraće. Iako bismo u prosjeku WC trebali koristiti od četiri do šest puta na dan, mnogi mokrenje obavljaju samo dva puta.

Prijeti i inkontinencija

"Redovito pražnjenje mokraće tijekom dana vrlo je važno za održavanje anatomskih i funkcionalnih parametara donjeg mokraćnog sustava, no još nije utvrđena direktna povezanost između zadržavanja mokraće i pojave inkontinencije. Dakako, zadržavanje mokraće može dovesti do povećanja kapaciteta mokraćnog mjehura, većeg rizika za razvoj urinarne infekcije, kao i povećan pritisak na strukture održavanja kontinencije u ljudi, odnosno mišića dna zdjelice, sfinktere na vratu mokraćnog mjehura i njihove anatomske odnose, a sve to indirektno može doprinositi čimbenicima rizika za razvoj urinarne inkontinencije, objašnjava doc. dr. sc. Zoran Peršec, urolog iz KB-a Dubrava.

Dodaje da su osnovni razlozi za pojavu inkontinencije oslabljeni mišići dna zdjelice, koji najčešće slabe zbog trudnoća, većeg broja porođaja, promjene razine hormona kod žena u menopauzi, ali i zbog prekomjerne tjelesne težine, dugotrajnih uzimanja određenih lijekova, neliječene kronične upale ili određenih neuroloških stanja.

Mjehur1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

U prosjeku u Hrvatskoj učestalost inkontinecije je oko 11 posto

Postotak raste s dobi pa se kod mlađih žena pojavljuje u 20 do 30 posto slučajeva, u srednjoj dobi u 30 do 40 posto, a kod starijih u 30 do 50 posto slučajeva. Obično se se javlja kao akutna i perzistirajuća. Muškarci obolijevaju znatno rjeđe, u oko 3-10 posto, a rizici kod njih su starija dob, infekcije, kognitivna oštećenja, neurološki poremećaji i operacije prostate.

Liječenje je individualno i zavisi o vrsti inkontinencije. Konzervativan način liječenja uključuje vježbe i promjenu navika i ponašanja, životnih aktivnosti te terapiju lijekovima. Od invazivnih metoda tu su mogućnosti kirurških zahvata te je vrlo često kombinirano liječenje.

- Ako se problem pojavi u ranijoj dobi, tretman opet ovisi o vrsti i stupnju izražene inkontinencije. Bitno je pravodobno obratiti pozornost već i na najmanje izražene tegobe, javiti se liječniku, koji će nakon uzimanja anamneze, kliničkog pregleda i procjene ustanoviti dijagnozu te započeti liječenje - kaže doc. dr. sc. Peršec.

Mokriti treba svaka dva sata

Kod nas postoje smjernice za liječenje inkontinencije i u muškaraca i u žena koje su odobrila odgovarajuća stručna društva - Hrvatsko urološko društvo kao i Hrvatsko društvo za ginekološku urologiju, no bitan je naglasak na prevenciji i izbjegavanju iritirajućih agensa koji negativno utječu na donji mokraćni sustav poput alkohola, pušenja, kave i gaziranih napitaka.

Mokrenje | Author:

Važno je i redovito mokrenje, svaka dva-tri sata, održavanje mokraćnog mjehura s malim volumenom mokraće i sprečavanje infekcija urogenitalnog sustava te dovoljna hidracija što podrazumijeva od šest do osam čaša vode dnevno. Žene moraju obavljati redovite ginekološke preglede.

Povećan pritisak - pun mjehur

Kad zadržavamo mokraću, držimo sfinkter (mokraćni otvor) zatvoren. No mišići koji oblažu mjehur šalju signale mozgu, a povratno se u mjehur šalje informacija da se poveća pritisak mjehura kako bismo “znali” da je pun.

Ne silite se da se pomokrite što brže

Tijekom vremena, prisiljavajući se da mokrite što brže kako biste se brže “olakšali”, možete oslabiti mišiće dna zdjelice ili ih čak zgrčiti, pa aktivnosti kao što su kašljanje, kihanje, smijanje ili skakanje mogu izazvati curenje.

POVEZANO: Zašto moram stalno na wc?

Iako je mjehur rastezljiv, nemojte riskirati

Potrebu za mokrenjem osjećamo kad nam je mokraćni mjehur napunjen sa 150 do 200 ml mokraće, iako se rijetko može napuniti i litrom mokraće, no to će uzrovati rupture nakon kojih je potrebna operacija.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Razlike između muške i ženske inkontinencije

U žena najčešće se javljaju stresne urinarne inkontinencije (SUI), urgentne inkontinencije (UUI) ili kombinirane inkontinencije, a kod muškaraca je moguća pojava postprostatektomijske urinarne inkontinencije.

Ne dopustite inkontinenciji da postane problem

S psihološkog stajališta inkontinencija mokraće vrlo je često stanje, posebno u žena, i zahvaća skoro sve sfere svakodnevnog života, te ne utječe samo na bolesnice nego i na njihove obitelji i predstavlja značajan medicinski, društveni i ekonomski problem, objašnjava nam doc. dr. sc. Zoran Peršec, urolog u KB-u Dubrava.

Ne mora biti riječ o inkontinenciji, može biti i zatvor

Uvijek je potrebno napraviti laboratorijske testove da bi se isključila infekcija mokraćnog mjehura ili urinarnog trakta. Fizičkim pregledom trebali bi se isključiti zatvor, prolaps, tumori ili oštećenja nakon trudnoće i porođaja.

Vježbe pokazuje fizioterapeut, izvodite ih sami

Vježbe za jačanje mišića dna zdjelice već su uvriježeno prvi oblik terapije za stresnu inkontinenciju, jer se njima jačaju mišići koji podupiru mokraćni mjehur i pritisak za zatvaranje uretre.

Koliko često je normalno mokriti u jednom danu?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.