Zdravlje 25. studenoga 2015.

Stop tjelesnom nasilju u vezi!

Par_11
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

CESI (Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) provodi dvogodišnji projekt „Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima – GEAR II“ kojem je svrha pridonijeti primarnoj prevenciji nasilja u partnerskim odnosima kroz intervencije u školama. Projekt koordinira Europska mreža protiv nasilja iz Grčke a, osim CESI, sudjeluju organizacije iz Španjolske, Cipra i Rumunjske

U okviru projekta CESI organizira dva trodnevna seminara na kojima će sudjelovati više od 50 profesora i profesorica iz različitih srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske.

Prvi seminari ''Prevencija nasilja u vezama mladih'' održan je sredinom studenog, a drugi će se održati od 26.-29. studenog 2015. U Donjoj Stubici, Terme Jezerčica. Nakon seminara profesori će provoditi radionice kojima je dugoročni cilj da adolescenti uspostavljaju veze koje su kvalitetne i temelje se na ravnopravnosti i obostranom poštovanju, te će učenici steći kompetencije koje uključuju prihvaćanje koncepta ljudskih prava i jednakosti kao osnove za solidarnost i odgovornost, prihvaćanje jednakopravnosti muškaraca i žena i spremnost reagiranja na protudruštveno ponašanje.

Prepoznavanje štetnih veza i mitova o nasilju

''Osim toga planirano je i eksperimentalno provođenje edukacijskog programa podizanjem svijesti o rodnoj jednakosti protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama u 13 srednjih škola. Profesorice su bile izuzetno zadovoljne i sadržajem i načinom rada na temama rodnih stereotipa, rodne ravnopravnosti i rodno uvjetovanog nasilja i nestrpljivi da svoja znanja prenesu učenicima. Na seminaru je posebna pažnja posvećena uzrocima i posljedicama rodno uvjetovanog nasilja, razmjeni dobrih praksi u radu na prevenciji nasilja u partnerskim vezama mladih. Neophodno je raditi s mladima na prepoznavanju kvalitetnih i štetnih veza jer je to doba kada ulaze u prve partnerske odnose te na prepoznavanju različitih oblika nasilnog ponašanja, prepoznavanju i uklanjanju rodnih stereotipa i mitova o nasilju''.

U zadnjih nekoliko desetljeća sve je više istraživanja o nasilju u vezama, koja su pokazala da postoji opravdan razlog za brigu, zbog količine nasilja kojoj su mlade osobe izložene za vrijeme adolescencije i rane odrasle dobi. Istraživanje koje je 2012. godine provela FRA – Agencija Europske unije za temeljna prava na 42 000 žena iz 28 država članica pokazuje da je 1 od 3 žene u EU doživjela tjelesno i/ili seksualno nasilje, amlade žene su, kao skupina, posebno podložne viktimizaciji.

U okviru projekta publicirani su priručnici „Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama“ namijenjeni profesorima koji žele provoditi radionice u školama.  Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta  te Agencija za odgoj i obrazovanje koja je dala pozitivno mišljenje za korištenje priručnika te ocijenila da materijal udovoljava udžbeničkim standardima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.