Zdravlje Simptomi i pomoć 31. siječnja 2017.

Sezoni gripe ne nazire se kraj: Pojavio se novi soj virusa H3N2

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Hrvatskoj je od gripe umrlo 13 ljudi, a kod djevojčice od četiri mjeseca je u splitkosj dječoj bolnici pronađen virus gripe B te je nažalost preminula.

U istom danu u splitsku bolnicu primljena je i druga djevojčica, stara samo četiri i pol mjeseca, koja također nije davala znakove života, pa su liječnici i kod nje mogli samo konstatirati smrt.

U Split su otišla dva najpoznatija epidemiologa, Bernard Kaić, specijalist epidemiologije, te Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za influencu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Laboratorijski je potvrđeno više od 1000 slučajeva gripe, a broj je proteklih tjedana drastično rastao.

"Osim jakog intenziteta, gripa bi ove godine mogla i trajati dulje nego inače jer je i počela ranije, krajem studenog", rekao je nedavno dr. Draženović.

Najčešće zablude i pogreške kod liječenja prehlade, gripe i viroze

Za gripu nema efikasnog lijeka

Iako je najčešće riječ o starijima i kroničnim bolesnicima kod kojih se dogode komplikacije, umiru i djeca i mladi, što uvijek iznova izazove šok kod stanovništva.

"Gripa je ozbiljna bolest kod koje nema efikasnog lijeka. Tri su scenarija za komplikacije. Prvo je teška upala pluća zbog gripe, drugo je kad oslabljeni organizam napadne bakterijska infekcija, najčešće pneumokok, a treće je kombinacija virusne i bakterijske infekcije. U najvećem broju slučajeva uzrok smrti kod gripe je plućni edem, a moguće su i upale srčanog mišića", tumači dr. Draženović.

Također, kako je objasnio, intenzitetu je pridonio i ledeni val, koji je dodatno ugrozio populaciju koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti jer hladnoća dovodi do suženja krvnih žila. Tu u vodu pada zabluda da hladnoća ne pogoduje širenju virusnih bolestima. Možda bakterijama hladnoća ne paše, no virusima da. Pa mi ih čuvamo na -70 stupnjeva, istaknuo je.

Usred sezone gripe se pojavio novi soj virusa

Drugi razlog zbog kojeg je ova sezona gora od prethodnih činjenica je da se usred sezone pojavio novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano, dok je sezona počela sojem H3 Hong Kong.

"On se sad pokazuje kao najintenzivniji još od pandemijskog virusa 2009. godine. I on oslabljuje naš drugi važan sustav, a to je respiratorni", kaže. Treći faktor je činjenica da je procijepljenost protiv gripe pala za čak 70 posto, upozorava ovaj stručnjak.

Razlikuješ li prehladu od gripe?

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pranje ruku je iznimno važno

Meteorolozi, s druge strane, najavljuju zatopljenje, pa bi i sezona gripe uskoro mogla završiti. Iako su temperature još jučer bile -11 celzijevaca, već sutra ćemo biti 13 u plusu. No liječnici ipak upozoravaju da se treba pridržavati uputa liječnika. Naš poznati epidemiolog Bernard Kaić upozorio je da je uz cijepljenje vrlo važna i zaštita pravilnom higijenom - odnosno pranjem ruku jer virus može preživjeti i do 8 sati na raznim površinama.

Kako rukama prenosimo zarazu i kako pravilno prati ruke?

Slučajevi iz Splita su ekstremni

Gripa je virusna bolest i pojavljuje se svake godine u isto vrijeme, u zimskom i proljetnom periodu. Simptomi su povišena temperatura, glavobolja,... terapija je jednostavna, ali činjenica je da su ova dva slučaja iz Splita ekstremna. Vjerojatno su ta djeca već došla u teškoj situaciji, ili im je jako narušen imunološki sustav ili su imali neku kronični bolest poput astme. Vjerojatno su se dogodile komplikacije na vitalnim organima zbog kojih su djeca preminula. 

Svakako tek nakon obdukcije znat će se detaljniji uzrok. Bitno je naglasiti da je kod gripe najvažnija prevencija. Iako su trendovi koji govore protiv cijepljenja aktualni, kad se radi o skupinama poput male djece i kroničnih bolesnika ne treba izbjegavati na ovaj način zaštititi organizam. U svakom slučaju, kod ovih skupina treba vrlo ozbiljno pristupiti prevenciji, kazao nam je dr. Boro Nogalo, ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu.

Hitan sastanak u Splitu: zašto je toliko ljudi umrlo od gripe?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.