Zdravlje 29. travnja 2010.

Najbolja zaštita očiju od sunca

Tenis_Oko
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sunce je prijatelj, ali nažalost i ozbiljan neprijatelj nezaštićenim očima. Postalo je sve očiglednije da su učinci ultraljubičastog zračenja sve podmukliji i potencijalno štetni za bilo koji dio oka koji ih upija, pa je najbolja zaštita kombinacija jednodnevnih kontaktnih leća i sunčanih naočala, osobito prilikom sportskih aktivnosti na otvorenom

Što si do sada učinio/la svojim očima, a da toga nisi ni svjestan/na? Primjećuješ li žute naslage na bjeloočnici prema nosu koje su ponekad crvene i upaljene? Kada si zadnji put obavio/la specijalistički pregled?

Sunce je sve agresivnije i zračenja dovode do ozbiljnih akutnih (fotokeratitis) i kroničnih (katarakta, ptreigijum, pingvekula..) posljedica. Stoga je pravilna zaštita očiju izuzetno bitna. Uvriježilo se mišljenje kako su sunčane naočale dovoljna zaštita, no znanstvena istraživanja dokazuju da nije tako.

Novost na tržištu: leća s UV zaštitom od 99 posto!

Bitno je upamtiti da naočale ne štite od zračenja koje dopire do oka sa strane. Najbolja jezaštita kombinacija naočala i kontaktnih leća, što se i preporuča svima koji koriste kontaktne leće kao ortopedsko pomagalo, ali i onima koji nemaju dioptriju.

Naime, na tržištu su se pojavile najnovije jednodnevne kontaktne leće 1Day Acuvue TruEye (Johnson & Johnson)  s najvećom postignutom UV zaštitom do danas: 99 posto UVB  i 97 posto UVA! Takva kontaktna leća pruža širu UV zaštitu nego same naočale jer blokira i postraničnu, reflektiranu ekspoziciju.

1Day Acuvue TruEye (Johnson & Johnson) posebno se preporučuju u prilikama kada oči nisu zaštićene sunčanim naočalama, kada ti ih je nepraktično nositi, primjerice tijekom surfanja, različitih sportskih aktivnosti kao što su nogomet ili odbojka. Kontaktne leće sa UV zaštitom nisu zamjena za sunčane naočale s UV zaštitom, jer ne pokrivaju u cijelosti oko i područje oko njega.

Sunčane naočale kao 100% saveznik

Najbolja zaštita bila bi kombinacija adekvatnih sunčanih naočala i spomenute jednodnevnekontaktne leće.

Nošenje naočala poželjno je za sve ekspozicije, a posebno za ljude koji duže borave na suncu. To je posebno bitno kod jedriličara, sportaša na otvorenim prostorima, kod osoba koje borave na većim nadmorskim visinama poput planinara, budući da su u tim situacijama ekspozicije UV zračenja znatno veće i zbog slabijeg atmosferskog filtera.

Važno je izabrati najbolje naočale. Ukoliko zaštita nije navedena na proizvodu, naknadna precizna kvantifikacija i utvrđivanje postotka UV zaštite nije moguće osim na modernim lensmetrima. To će ti sa zadovoljstvom provjeriti optometristi optike ''Optotim'' ili liječnici poliklinike ''Optotim''.

Američki nacionalni institut za standardizaciju određuje kako je minimalna prihvaćena UV zaštita 99 posto za UVB i 95 posto ua UVA.

Utjecaj UV zraka na oči

  • UV zračenje oštećuje rožnicu, leću i mrežnicu ovisno o valnoj duljini, intenzitetu, trajanju izloženosti i energiji zračenja.
  • UV zračenje u sunčevoj svjetlosti oštećuje ljudsko oko, te je statistički povezano sa bolestima ljudskog oka u osjetljivim tkivima.
  • Leća i mrežnica imaju ograničenu sposobnost popravka oštećenja nastalog UV zračenjem.
  • Izloženost UV zračenju je najznačajniji čimbenik rizika na koji se može utjecati, a koji sudjeluje u nastanku sive mrene (McCarty). 

Klub Optotim&Johnson&Johnson brine za zdravlje tvojih očiju

  • Besplatno se učlani u Klub Optotim&Acuvue
  • Na dar ćeš dobiti 5 pari kontaktnih leća 1Day Acuvue TruEye s UV zaštitom
  • Dobit ćeš besplatni specijalistički oftalmološki pregled
  • Omogućena ti je besplatna dostava kontaktnih leća na kućnu adresu
  • Kupi 2 kutije 1 Day Acuvue TruEye leća
  • Odaberi najpogodniji način i dinamiku plaćanja: mjesečnu, tromjesečnu, polugodišnju i godišnju

Klikni ovdje i besplatno se učlani u Klub Optotim&Acuvue!

Više informacija potraži na:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.