Zdravlje Prirodno liječenje 24. siječnja 2018.

Nove mogućnosti protiv raka pluća

Foto: Stjepo Đurđević
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pacijenti s karcinomom pluća koji koriste mikoterapiju imaju znatno veću stopu preživljenja i bolju kvalitetu života od bolesnika liječenih samo standardnom onkološkom terapijom

Rak pluća još uvijek je neriješeni problem. U Hrvatskoj je rak pluća vodeći tip raka kod muškaraca, a treći po učestalosti kod žena i stalno u porastu. Rak pluća dijeli se na one malih stanica i ne-malih stanica, od kojih ovi drugi čine oko 80% svih karcinoma pluća. Glavni faktor rizika je svakako pušenje, bolest se uglavnom javlja nakon 45-te godine, a dijagnosticira rendgenom ili CT-om.

Rak pluća brzo raste i lako se širi, a simptomi (dugotrajni kašalj, zadihanost, otežano disanje, iskašljavanje krvi, česte infekcije, gubitak težine, slabost i umor) često počinju tek kad je bolest već uznapredovala. Polovica svih novo-dijagnosticiranih je u najtežem IV. stadiju – raku pluća s proširenim metastazama.

Onkološke terapije produljuju preživljenje, ali uz ozbiljnu toksičnost i pogoršanje kvalitete života. U liječenju metastatskog raka pluća uglavnom se koristi kemoterapija i zračenja, ali stope preživljenja vrlo su niske već desetljećima, tako da sada 5 godina preživi manje od 1% oboljelih.

Kako pomoći oboljelima

Oboljelima treba sva moguća pomoć, a tu ima mjesta i za prirodne proizvode dokazane učinkovitosti.

Istraživao sam učinke ekstrakata ljekovitih gljiva kod 65 pacijenata oboljelih od karcinoma pluća (malih stanica – 13, ne-malih 52), koji su, uz standardno liječenje, ekstrakte koristili u velikim dozama od 30 do 100 i više dana. Velika većina imala je uznapredovali i prošireni (metastatski) stadij bolesti.

Istraživanje je potvrdilo da ekstrakti ljekovitih gljiva mogu zaustaviti rast tumora ili smanjiti njegovu veličinu. Nadalje, korisnici ekstrakata gljiva znatno su bolje podnosili kemoterapiju i imali znatno bolje opće stanje i kvalitetu života. Veće doze i duže korištenje ekstrakata ljekovitih gljiva povezano je i s boljom stopom preživljenja i znatno duljim životom kod oboljelih – i od karcinoma pluća malih i karcinoma ne-malih stanica – u usporedbi sa pacijentima liječenim samo standardnom terapijom.

 | Author: Dr. Myko San Foto: Dr. Myko San Ljekovite gljive ​sprečavaju rast i uništavaju stanice raka pluća

Kod karcinoma pluća malih stanica je tijekom istraživanja srednje preživljenje onkološki liječenih pacijenata produljeno

  • u ograničenom obliku s 14 na 37 mjeseci
  • u proširenom sa 7-9 na 27 mjeseci

samo uključivanjem ekstrakata ljekovitih gljiva u terapiju.

I oboljeli od uznapredovalog karcinoma pluća ne-malih stanica imaju znatno bolje preživljenje od očekivanog uz korištenje ovih preparata. Osobito je to vidljivo u metastatskom stadiju, gdje je 4-godišnja stopa preživljenja povećana s 2 na 18%.

 | Author: Dr. Myko San Foto: Dr. Myko San

Srednje preživljenje onkoloških bolesnika smo, u nedostatku domaćih podataka, usporedili sa znatno boljim američkim podacima, te smo vrijeme mjerili ne od postavljanja dijagnoze, nego tek od početka korištenja mikoterapije (obično 6-12 mjeseci nakon prve dijagnoze), pa su realni rezultati zapravo još bolji.

Logično je zaključiti da pacijenti s rakom pluća koji uz redovnu onkološku terapiju koriste i ekstrakte ljekovitih gljiva mogu očekivati bolju kvalitetu života i podnošenje terapije, dulje preživljenje, pa čak i veću stopu potpunog povlačenja bolesti.

Dr. sc. Ivan Jakopović

Konzultacije: ivan.jakopovic@inet.hr

Tel. 01/466 00 95

Više o ljekovitim gljivama protiv raka:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.