Zdravlje Simptomi i pomoć 21. rujna 2016.

Lješnjak čisti kožu, liječi hemoroide i blagotvoran je za vene

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lješnjaci osim što su ukusni imaju i ljekovita svojstva. Dobri travari ne zaboravljaju da se zbog ljekovitosti cijene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.

Lijeska raste svuda, a posebno po rubovima šuma, livada i pašnjaka, kao i po živicama. Osim po lješnjaku, koji je zapravo sjemenka ove biljke, lijeska je prepoznatljiva i po glatkoj kori na savitljivim granama. Listovi su ovalni, krupni, u osnovi srcasto urezani, a na vrhu šiljasti. Stručnjaci kažu da u kori lijeske ima katehinskog tanina, malo smole, etarskog ulja i flavonskih heterozida (derivati miricetola) od kojih potječe žućkasta boja kore. List je sličnog kemijskog sastava, ali sadrži i vitamin C, oko 120 miligrama u 100 grama svježeg lista.

Protiv dijareje i jakih menstrualnih odljeva

I kora i list lijeske upotrebljavaju se kao zamjena za američki hamamelis, jer katehinski tanin koji lijeska sadrži steže krvne žile. Ljekoviti preparati pripremljeni od lista ili kore lijeske izvana se, kao oblozi, koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ovi oblozi se pripremaju kuhanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u ljekarnama se priprema ekstrakt, također za liječenje ulkusa vena. Preparati od lijeske se, također, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje vanjskih hemoroida. U narodnoj medicini, jak, koncentriran čaj od lijeske, stoljećima se koristi kao učinkovit lijek za liječenje proljeva, kao i za zaustavljanje velikih odljeva krvi tijekom menstruacije.

Ukusno ulje lješnjaka

Kada ujesen sazri, lješnjak obiluje bjelančevinama, a sadrži i puno masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranjiva vrijednost lješnjaka velika, jer je na našem području lješnjak najmasniji plod. Cijeđenjem lješnjaka dobiva se ulje lješnjaka koje je vrlo cijenjeno i prepoznatljivog ugodnog okusa. Dobri poznavatelji bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska (Corylus colurna) čiji su list i kora vrlo sličnog kemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihov učinak nije dovoljno ispitan.

Protiv bolnih nogu

  • šaka svježih listova lijeske
  • litra vode

Listove usitni, prelijte proključalom vodom i poklopite. Nakon pola sata procijedi i popijte u četiri doze tijekom dana. Istovremeno, s malo čaja natopi lanenu krpu, stavi oblogu na bolnu venu i mijenjaj svaki drugi sat.

Izliječi hemoroide

  • 10 ml tekućeg ekstrakta lista i kore lijeske
  • 25 g masti od pupoljaka topole
  • 10 g lanolina

Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješaj i ovim melemom maži hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvaj na hladnom i tamnom mjestu.

Protiv proljeva

  • šaka svježih listova lijeske
  • litra vode

Listove usitni, prelij proključalom vodom, poklopi, pričekajte 20 minuta i procijedi. Pij pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očisti kožu

  • šaka svježe ubranih listova lijeske
  • litra vode

Sitno isjeckane listove prelij proključalom vodom, poklopi i pričekaj pola sata. Procijeđen čaj, potom, pij četiri puta dnevno po dva i pol decilitra.

Doznaj sve o svojstvima lješnjaka.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.