Zdravlje 04. siječnja 2012.

Limun na čaši skriva najviše bakterija

Limunada_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da režnjevi limuna u restoranima obiluju bakterijama zato jer njima, prije posluživanja uz piće, rukuje velik broj ljudi. Mikrobi se kriju i na kvakama i slavinama u javnim toaletima, kao i na posudama s umacima i uljima u restoranima. Saznaj koja mjesta i predmeti imaju najviše bakterija i kako se primjereno zaštititi

Uzročnici bolesti nalaze se na mjestima i predmetima na koje većina osoba ne gleda kao na izvor zaraze. Zato je važno uvijek uz sebe imati vlažne maramice, kojima možeš dezinficirati ruke kada je potrebno. Znaš li koja javna mjesta imaju najviše mikroba?

Oprezno s kvakama i slavinama

Liječnička ordinacija mjesto je gdje se bolest pretvara u zdravlje. Međutim, ona je i žarište brojnih zaraznih bolesti, jer se tamo okupljaju - bolesnici.

Ako ideš kod liječnika, što manje dodiruj brave, stolice, ali i časopise, a po izlasku iz nje dezinficiraj ruke maramicom s visokim sadržajem alkohola.

Ne iznenađuje što javni toaleti loše kotiraju u pogledu higijene, no možda će te iznenaditi da su u pogledu izloženosti zarazi najopasniji toaleti u zrakoplovima. Istraživanja su utvrdila gomile mikroba na bravama i slavinama u avionskim WC-ima pa je bolje da izbjegavaš ulazak u tu prostoriju ako let nije jako dug, prenosi portal care2.com.

Ni drugi javni toaleti-i i kupaonice ne ističu se čistoćom. Otvaraj i zatvaraj vrata uz pomoć papirnate maramice. Ako te drugi gosti čudno gledaju, zanemari ih, jer ionako ih nećeš više vidjeti.

Izbjegavaj posude s besplatnim uzorcima hrane

Osim kvaka, bakterijama se mogu pohvaliti i aparati s tekućim sapunom. Zvuči čudno da je sredstvo za čišćenje povezano s prljavštinom, ali činjenica je da mnogi vlasnici restorana i kafića slabo održavaju posude s tekućim sapunom.

Osobito je na udaru dugme koje valja pritisnuti da bi iscurio sapun. Stoga nakon upotrebe dobro isperi ruke u toploj vodi i obriši ih papirnatim ručnikom, a potom i vlastitom vlažnom maramicom.

Još je veća koncentracija bakterija nađena na ručkama od kolica u trgovinama. Stoga obriši ručke vlažnom maramicom prije korištenja, a nakon izlaska iz marketa obavi već spomenuti ritual s čišćenjem ruku istovrsnim maramicama. I izbjegavaj posude s besplatnim uzorcima hrane, jer njih masovno "pipkaju".

Opasnost zvana limun

Studija objavljena 2007. godine u američkom časopisu ''Journal of Environmental Health'', koja je provedena u brojnim kafićima i restoranima otkrila je da je 70 posto režnjeva limuna koji se stavljaju na rubove čaša prekriveno raznolikim uzročnicima bolesti. To je posljedica činjenice da u lokalima mnogi rukuju s limunima, a da se limun ne guli, već se s korom stavlja na čaše.

Mikrobima su obložene i posude s umacima i uljima, jer ih dnevno rukama dotiču stotine. Ako si i ti među njima, već znaš što ti je činiti nakon upotrebe. Povoljno je što su ti u restoranu salvete pri ruci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.