Zdravlje 19. ožujka 2010.

Liječenje suhog oka: zbogom kapljice!

Foto_-_Oko_S_Naocalima
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevno se mučiš se s pečenjem, suhoćom, osjećajem težine u očima i mutnim vidom? Problem kronično suhog oka može se riješiti bezbolnim, minimalno invazivnim kirurškim zahvatom, koji se u Hrvatskoj odnedavno izvodi u zagrebačkoj Poliklinici Optotim

Problem suhog oka jedna je od najčešćih očnih tegoba današnjice. Zbog učestalog i produženog rada na računalu, boravka u zadimljenim ili klimatiziranim prostorima, ili naprosto životne dobi, simptomi poput pečenja, suzenja, osjećaja stranog tijela i težine u vjeđama zahvaćaju sve veći broj ljudi. No zahvaljujući najnovijoj metodi i tim je mukama došao kraj. U Poliklinici Optotim izvode minimalno invazivno kirurško liječenje kronično suhog oka. Potpuno bezbolan ambulantni zahvat obavlja se pod lokalnom anestezijom i traje između 15 i 30 minuta. 

"Zahvat je vrlo jednostavan, pomoću iznimno tankih iglica prolazi se kroz začepljene izvodne kanale Meibomovih žlijezda te se takvim sondiranjem ponovno uspostavlja njihova prohodnost. Na kraju zahvata kanaliće se može isprati i kombinacijom antibiotika i kortikosteroida, ili samo antibiotikom", objašnjava oftalmolog dr.sc. Goran Benčić.

Vrlo brzo bolesnici počinju osjećati poboljšanje simptoma. I dok je kod manjeg dijela bolesnika uzrok njihovih tegoba smanjenje proizvodnje suza zbog bolesti poput reumatoidnog artritsa, u većine bolesnika problem nastaje zbog povećanog isušivanja oka.

"Taj zahvat je novost za Hrvatsku, jer ga kod nas do sada nitko nije izvodio. Vani je priča naravno puno razvijenija i radi se u mnogo zemalja, od zapadne hemisfere pa do Indije", kaže dr.sc. Benčić.

Isušivanje oka nastaje najčešće kao posljedica kronične upale žlijezda koje izlučuju masnoće u suzni film. Smanjenim lučenjem masnoća povećava se hlapljivost suza i isušivanje oka. Unatoč učestaloj pojavi, ovo stanje nerijetko bude previđeno i umjesto adekvatne pomoći, bolesnik se svakodnevno muči s pečenjem, suhoćom, osjećajem težine u očima i mutnim vidom.

U ranim fazama bolesti od pomoći mogu biti upotreba toplih kompresa, higijena vjeđa, kao i upotreba umjetnih suza. U kasnim fazama bolesti, objašnjavaju u "Optotimu", te mjere više nisu dovoljno učinkovite, nego je potreban operativni zahvat.

"Nakon zahvata oko 10 posto tretiranih ima manju svjetloplahost (fotofobiju), daljnjih 10 psto će čak primijetiti da im se popravila vidna oštrina, zbog stabilnijeg suznog filma", rezultati su koje dr.sc. Benčić navodi kao svojevrsnu "dodatnu pogodnost" zahvata. Povoljan učinak traje u prosjeku 6 mjeseci, kod nekih i duže, nakon čega se može ponoviti.

Kontaktiraj Polikliniku Optotim na telefonski broj 01 4832395, mail: poliklinika@optotim.com ili ju posjeti u Bogovićevoj 1/III.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.