Zdravlje Prirodno liječenje 01. prosinca 2017.

Kliničke studije pokazuju da je moguće pobijediti rak pomoću ljekovitih gljiva

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Humane kliničke studije pokazuju da je moguće pobijediti rak pomoću ljekovitih gljiva. Među najvažnije studije na ljudima uvrštene su i tri hrvatske!

Više od 30 vrsta gljiva – ako se učestalo koriste u prehrani – sprečavaju nastajanje raka, a beta glukani i druge aktivne tvari iz ekstrakata gljiva moćno su, a neškodljivo sredstvo u borbi protiv raka, odnosno za imunoterapiju tumora. To dokazuju ne samo iskustva od najstarijih vremena do danas, nego i deseci tisuća suvremenih znanstvenih radova o antitumorskim učincima ljekovitih gljiva na stanicama i pokusnim životinjama, kao i nekoliko stotina humanih kliničkih studija.

Najvažnije od tih istraživanja na ljudima, njih čak 79, odabrao je i analizirao jedan od svjetskih znanstvenih autoriteta na tom području, akademik Solomon Wasser u vodećem znanstvenom časopisu za ljekovite gljive International Journal of Medicinal Mushrooms (New York, travanj 2017).

Najbolji rezultati postižu se kombiniranjem primjene dijetetskih preparata i bioloških lijekova iz gljiva sa standardnim onkološkim terapijama, jer se ukupni antitumorski učinak snažno pojačava, a štetne nuspojave kemoterapije, zračenja i kirurških zahvata ublažavaju. Zbog toga se kod oboljelih od raka znatno povećava stopa preživljenja, te omogućuje njihov dulji i kvalitetniji život.

 | Author: Akademik S. P. Wasser Foto: Akademik S. P. Wasser

Evo kratkog izbora kliničkih istraživanja iz analize S. P. Wassera:

  • Nanba je u istraživanju na pacijentima s uznapredovalim ili metastatskim rakom utvrdio da se korištenjem tvari iz zec gljive zajedno s kemoterapijom postiže povlačenje tumora u 11 od 15 pacijenata s rakom dojke, 12 od 18 s rakom pluća i 7 od 15 s rakom jetre.
  • Meta analiza 3 kliničke studije s ukupno 1,094 pacijenta s rakom debelog crijeva pokazala je da PSK iz T. versicolor u kombinaciji s kemoterapijom značajno poboljšava ukupno preživljenje (Sakamoto i sur.).
  • Meta analiza 5 kliničkih studija s ukupno 650 oboljelih od raka želuca ustanovila je da pacijenti koji koriste lentinan iz gljive shiitake u kombinaciji s kemoterapijom žive znatno dulje u usporedbi s onima koji imaju samo kemoterapiju (Oba i sur.).
  • Studija na 36 pacijenata s uznapredovalim rakom pluća koji su koristili ekstrakt G. lucidum zajedno s kemo - i radioterapijom pokazala je da ti pacijenti imaju bolje imunološke parametre od onih koji su imali samo standardnu terapiju (Gao i sur).
  • Studije Deng-a na 34 pacijentice s rakom dojke koje su koristile ekstrakt zec gljive, Zhao-a na 48 pacijentice koje su koristile T. versicolor i Suzukija na 22 žene koje su koristile shiitake, pokazale su mjerljivo poboljšanje imunosnih parametara i bolju kvalitetu života u usporedbi s pacijenticama koje su liječene samo kemoterapijom.

 | Author: PR Foto: PR

Smatramo osobitim priznanjem to što je prof. Wasser u svoj izbor uvrstio i 3 naše kohortne studije na 51 pacijentu s rakom debelog crijeva, 105 s karcinomom dojke i 65 s rakom pluća, koji su uz standardne onkološke terapije koristili i visoke doze složenih Dr Myko San ekstrakata iz gljiva, pri čemu su u usporedbi s pacijentima liječenima samo standardnim onkološkim terapijama – postignuti znatno bolji kratkoročni, srednjoročni i dugoročni rezultati. Na kraju mikoterapije utvrđeno je nepromijenjeno ili poboljšano stanje kod 90% pacijenata s kolorektalnim karcinomom i 88% onih s rakom dojke. Kod pacijenata s rakom pluća registrirano je značajnije smanjenje veličine tumora, bolje opće zdravstveno stanje i bolje podnošenje kemoterapije.

Dugoročno praćenje tih pacijenata, koncentrirano na one s proširenim metastatskim rakom debelog crijeva utvrdilo je 5-godišnje preživljenje 26,5% tih najtežih pacijenata naspram svega 5–8% s primjenom samo standardne terapije. Kod metastatskog raka dojke petogodišnje preživljenje je sa 14% poraslo na 20% uz korištenje mikoterapije. Kod metastatskog raka pluća 4-godišnje preživljenje oboljelih iznosilo je 18% nasuprot svega 2% preživjelih isključivo uz standardne terapije.

Dr. sc. Ivan Jakopović

Konzultacije: ivan.jakopovic@inet.hr

Telefon: 01/466 00 95

Više o ljekovitosti gljiva pogledajte u videu:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.