Zdravlje Simptomi i pomoć 24. ožujka 2017.

Život s peludnom alergijom - kako "preživjeti" proljeće?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL Svoja životna iskustva s peludnom alergijom s nama je podijelila Zrinka Janković
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom toplih i sunčanih proljetnih dana, stižu i problemi za sve one koji se bore s proljetnim alergijama. Alergije su najizraženije u travnju, svibnju i lipnju, a izraženost simptoma varira od osobe do osobe i obično zahtijeva neku terapiju.

Učestalost alergijskih bolesti pokazuje trend porasta zadnjih nekoliko desetljeća. Tome ima više uzroka, od promijenjenog načina života, prehrane, klime, infekcija do niza okolišnih čimbenika.

Lijekove treba početi uzimati i prije sezone alergije

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Dr. med. Tanja Pekez Pavliško kaže da se potrebno pripremiti i prije sezone alergije te početi nešto ranije piti lijekove"Lijekovi protiv alergija antihistaminici su sada kvalitetni i ne izazivaju pospanost kod pacijenata i dobro ih je početi uzimati i prije same sezene alergija. Postoji još imunološka terapija koju propisuje pulmolog, a za one koji imaju tu mogućnost neka promijene mjesto boravka i odu tamo gdje nema biljke na koju su alergični."

Alergije se pogoršavaju za oblačnog i vjetrovitog vremena

Najteže reakcije su u slučaju oblačnog i vjetrovitog vremena, dr. Pekez Pavliško objašnjava zašto: "Za oblačnog vremena dolazi do smanjenja volumena zraka i povećanja koncentracije alergena i zato su alergijske reakcije češće i burnije, dok se za vrijeme vjetrovitog vremena, alergeni raznose po zraku."

10 najčešćih alergena iz prirode

Život s alergijom

Svoja životna iskustva s peludnom alergijom s nama je podijelila Zrinka Janković, koja se s alergijom bori od svoje sedme godine"Proces da se ustanovi alergija je trajao godinu – dvije. Naime, svako proljeće sam jako kihala, imala crvene oči i nos i otežano disala. Obzirom da u obitelji nitko nije alergičan, nitko nije ni sumnjao na alergiju. No, na inicijativu doktorice napravljen mi je prick test."

 | Author: Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Kao terapiju, liječnik joj je prepisao tablete Claritine, a koristi i dodatak prehrani s kalcijem. Najveće probleme iskusila je za vrijeme trudnoće i dojenja: "Terapiju za vrijeme trudnoće i dojenja nisam smjela koristiti i to mi je bilo jako teško izdržati. Išla sam u šetnje s hrpom papirnatih maramica. Obzirom da mi je terapija bila uskraćena - ono što mi je pomoglo je bilo često umivanje lica i ispiranje nosa.​"

Alergije su se prenijele i na njenu djecu, ali u drukčijem obliku: "Danas imam dvoje djece, obzirom da smo ja i muž alergičari, genetski se alergija manifestirala i na njih. No, u obliku alergije na kravlje mlijeko i jaja."

5 akupresurnih točaka za pomoć kod alergije

Kako si pomoći?

Koncentracija peludi u zraku najveća je rano ujutro. Kako bi ublažila neugodne simptome alergije, potrudi se da ne izlaziš iz kuće za vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku.

Kako ublažiti neugodne simptome alergija?

Pelud se osobito lijepi za potplate pa se obvezno izuj, a ispred vrata stavi otirač kako se ne bi raznosio po stanu. Umjesto na zraku rublje za sezone peludnih alergija suši u zatvorenom prostoru. Barem dva puta na tjedan briši prašinu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.