Zdravlje Simptomi i pomoć 21. siječnja 2019.

Simptomi koji pokazuju: Kako razlikovati prehladu i gripu?

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prehlada i gripa jedne su od najčešćih bolesti i većina ljudi se susrela s njima. Virus prehlade ili gripe u tijelo ulazi kroz sluznicu nosa, očiju ili usta, a najčešće se prenosi dodirom ruku po licu nakon što smo dotaknuli zaraženu površinu.

Prehlada je blaža bolest od gripe i obično se osjećamo loše nekoliko dana, dok kod izraženijih simptoma gripe možemo preležati čak do nekoliko tjedana. Osim toga, gripa može izazvati ozbiljnije probleme, poput upale pluća, pa u nekim situacijama dolazi i do hospitalizacije.

Ibufix je lijek koji brzo uklanja simptome gripe i prehlade uz pomoć dva glavna sastojka: ibuprofena koji djeluje na bolove i povišenu temperature te fenilefrina koji smanjuje oticanje nosne sluznice.

 | Author: miss ZDRAVA Foto: miss ZDRAVA

Koji su simptomi prehlade i gripe?

Uzročnik prehlade može biti neki od stotina različitih virusa, a jedan od prvih simptoma je grebanje grla, nakon čega slijedi curenje nosa i pojava kašlja. Sekret iz nosa i grla najprije je vodenast, a kasnije postaje gust i taman. Ponekad se za vrijeme prehlade kod odrasle osobe može pojaviti i groznica praćena povišenom tjelesnom temperaturom.

Za razliku od prehlade, gripa se pojavljuje naglo i ima mnogo ozbiljnije simptome, poput upale grla, glavobolje, bolova u kostima i mišićima, kašlja i začepljenja dišnih puteva, a sve je popraćeno groznicom i visokom temperaturom. U nekim slučajevima čak može doći i do proljeva i povraćanja.

Koliko dugo traju simptomi?

Prehlada obično traje oko tjedan dana, a zbog jednostavnog prenošenja na druge tijekom prva tri dana, preporučuje se odmor i ostanak kod kuće. U slučaju da simptomi traju duže od tjedan dana, može biti riječ o bakterijskoj infekciji koja se liječi antibioticima. Isto tako, prehlada se nekad može zamijeniti za alergijski rinitis ili sinusnu infekciju, ali ako se simptomi povuku nakon tjedan dana, znači da je riječ o prehladi.

Simptomi gripe su teži pa se povlače postupno. U većini slučajeva traju tjedan dana ili više. Uobičajena komplikacija kod mlađih i starijih osoba ili osoba koje inače imaju probleme s plućima ili srcem je upala pluća. Upala pluća često je praćena groznicom i učestalim nedostatkom daha, a u takvim se slučajevima preporučuje posjet liječniku. Ibufix tablete idealno su rješenje za gripu i prehladu za odrasle i djecu stariju od 12 godina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.