Zdravlje 12. rujna 2013.

Kako poznati brinu o svojim zubima?

Petrajpg
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom Europskog dana oralnog zdravlja koji se obilježava 12. rujna pitali smo pjevača Gorana Karana, operetnog pjevača Ronalda Brausa i voditeljicu Petru Nižetić koliko pažnje posvećuju zdravlju usne šupljine i što poduzimaju kako bi njihov osmijeh bio bijel i privlačan

Dva puta dnevno - kako su me učili!

Petra Nižetić kaže da se pridržava pravila naučenog u djetinjstvu, a to je da pere zube dva puta dnevno. "Smatram da je redovito pranje zuba temeljni uvjet za zdrave desni i zube i toga se držim. Na  pregled kod stomatologa odlazim jednom godišnje, a ako osjetim bol onda naravno idem što je prije moguće, ali nisam 'opsjednuta' svojim zubima."

Petra je u djetinjstvu nosila aparat za zube: "Nosila sam aparatić, to je onaj starinski model koji se skidao i stavljao prema želji. Nosila sam ga tijekom noći i teško mi je sada reći koliko, i je li mi pomogao. Koliko se sjećam zapravo nisam imala većih nepravilnosti."

Pregled svaka četiri mjeseca

Kada su zubi u pitanju Ronald Braus ništa ne prepušta slučaju: "Kod stomatologa na pregled odlazim svaka četiri mjeseca. Ako osjetim da mi neki zub reagira na toplo ili hladno odmah odlazim zubaru i ne čekam uobičajeni termin pregleda. Zube perem tri puta dnevno, pazim na ritam mijenjanja četkice, kao i na kvalitetu paste za zube koju upotrebljavam.

Kod paste za zube važno mi je da daje intenzivan osjećaj svježine. U djetinjstvu sam nosio aparat za zube, onaj koji se nosio noću,  mislim da mi nije osobito pomogao, ali zubi su nekim čudom dobro ispali." Ronald Braus trenutno se priprema za nastup na Krapinskom festivalu gdje će nastupiti na Večeri novih skladbi.

Četkica i bušilica moji su saveznici

Goran Karan uživa u posljednjim danima ljeta i kad smo ga nazvali upravo je završio s piciginom. Kaže da se on za svoje zube brine četkicom, a zubar bušilicom: "Imao sam nevolja sa zubima kad sam bio na turnejama daleko od kuće, pa sam i pretrpio dosta boli. Kako bih izbjegao takve neugodnosti svaka tri mjeseca odlazim na kontrolu kod svog zubara.

Trudim se da i moja djeca nauče koliko je važna redovita oralna higijena kao i kontrolni pregledi kod stomatologa, ali o tome ih najviše podučava moja supruga Meri." Pred Goranom Karanom puno je koncerata u Hrvatskoj i zemljama u regiji, a nedavno je snimio duet s bandom iz Poljske s kojima je nastupio na glavnom trgu u Krakowu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.