Zdravlje Simptomi i pomoć 02. lipnja 2016.

Ida Prester otvoreno o melanomu

Ida
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pjevačica Ida Prester iznošenjem priče o svom ocu koji se na vrijeme javio liječniku kad je uočio sumnjivi madež i operirao zloćudni melanom upozorava o važnosti redovitih pregleda. Ako ti ili netko od tvojih bližnjih ima sumnjiv madež dođi na javnozdravstvenu akciju "Djeluj sada" koja će se održati u nedjelju, 5. lipnja na Jarunu (Jarunska obala 24 – Iza poznatog kluba Aquarius) od 10 do 18 sati

"Štreberski se štitimo od sunca"

"Moj tata je prije 15 godina operirao zloćudni melanom. Otkrio je na vrijeme, madež na prsima je počeo mijenjati oblik i pretrage su potvrdile sumnje. Da je otišao na pregled 6 mjeseci kasnije, rekli su doktori, ne bi mu više mogli pomoći. Danas je tata živ, zdrav, s većim ožiljkom na prsima koji godinama blijedi. Puno ljudi, nažalost, nije bilo te sreće, pa i nekoliko naših poznanika. Mi smo svi u obitelji iznimno svijetli, tata, mama, ja, a sad i moj sin. U kritičnoj smo grupi i svi obavljamo redovite kontrole i vrlo štreberski se štitimo od sunca. No rak kože ne napada samo nas slabo pigmentirane, moga ga dobiti i osobe tamnije puti. Svima od srca savjetujem - pripazite na sunce, ne 'roštiljajte' se na plaži bez zaštitnog faktora i redovito se pregledavajte. Ne čekaj da se dogodi nekom tebi bliskome, sudjeluj u dizanju svijesti i spašavajmo živote zajedno", ispričala je Ida Prester.

Besplatan pregled madeža za građane

Dođi na javnozdravstvenu akciju "Djeluj sada!" koja će se održati u nedjelju, 5. lipnja na Jarunu (Jarunska obala 24 – Iza poznatog kluba Aquarius) od 10 - 18 sati. Vrhunski tim dermatovenerologa pod vodstvom prof.dr. Mirne Šitum, pročelnice Ureda za zdravstvo grada Zagreba pružit će besplatne preglede madeža za građane. Ukratko riječ je o kampanji Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkoga bolničkoga centra "Sestre milosrdnice", Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom te Zagrebačkom ligom protiv raka, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj. Cilj kampanje je upozoriti građane Grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece.

Melanom u brojevima

Procjenjuje se da se svake godine diljem svijeta pojavi oko 132.000 slučaja malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože. Od 1988. do 2008. godine učestalost malignog melanoma povećala se za 149% za muškarce i 130% za žene, a smrtnost od melanoma za 50%. Zadnji zaokruženi podaci iz 2011. godine ukazuju da u RH od melanoma oboli 13,2 muškarca i 11,5 žena na 100.000 ljudi. U Hrvatskoj je te godine dijagnosticirano 527 novooboljelih od melanoma. Najveći broj pripisuje se prekomjernom izlaganju kože štetnom ultraljubičastom zračenju (UV-zračenju). Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži ( sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom.

Na štandovima Vichya i La Roche-Posaya moći ćeš provjeriti zdravlje madeža, isprobati melanometar kojim će stručnjaci ispitati koliki je tvoj sunčani kapital te odrediti UV faktor koji odgovara karakteristikama tvoje kože. Najmlađe posjetitelje animirat će voditelji Fora radionica - na temu učenja sastava kože i štetnosti sunca kroz materijale koji simuliraju izgled slojeva kože, djeci vrlo zabavnih optičkih radionica i radionica proučavanja oka. La Roche-Posay će ugostit i zvijezde njihove Skinchecker kampanje – pse dalmatinere. Uz posjete ambasadora branda na oba štanda bit će predstavljeni noviteti iz obje linije za sunčanje.

Pročitaj kojih 6 znakova upućuje na melanom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.