Zdravlje 21. srpnja 2010.

Homeopatski savjeti za ljetne boljke

Homeopatija-_Ljeto
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti homeopatske savjete kako ublažiti simptome tipičnih ljetnih boljki poput opekotina od sunca, sunčanice, osipa, uboda ježa te ugriza raznih insekata i kukaca

Opekotine od sunca

Koliko god se trudimo izbjegavati sunce dogodi se da u hladu hotelske sobe otkrijemo pojavu crvenila na koži i užasnuti shvatimo da smo unatoč oprezu opet izgorili na suncu. Ako su simptomi praćeni pulsirajućom boli pomoći može homeopatski lijek Belladonna C 12 ili C 30 koji se daje svakih 3 h do maksimalno 10 globula na dan. Ukoliko se simptomi ne smire kroz nekoliko sati obavezno je potražiti liječničku pomoć .

Poslije dana provedenog na brodu kada očekujemo intenzivno crvenilo, a već osjećamo da su leđa i lice vreli i pomalo natečeni, može pomoći Aconitum Napellus C 10 doziran svakih 60 min. Kod blažih opekotina pomaže i Caledula Officinalis C 6 nekoliko puta na dan.

Ugrizi i ubodi

Ugriz i ubode treba liječiti u najkraćem mogućem roku. Naročito su opasni kod osoba koji su alergični. Sljedeći homeopatski lijekovi djeluju jako brzo i značajno smanjuju alergijske reakcije pa ih je preporučljivo davati svima dok se ne provede odgovarajući medicinski tretman.

Ledum Palustre

Homeopatski lijek u potenciji do C 30 daje se za sve ubodne rane bilo da su izazvane komarcima, osama, pčelama, stršljenovima, krpeljima pa čak i kod rane izazvane škorpionom ili ugrizom štakora. Daje se svakih 30 minuta do max. 10 globula na dan.

Obavezno se javi u prvu medicinsku ustanovu gdje će stručna osoba procijeniti težinu simptoma i pravilno sanirati ranu. Provjereno djeluje i kod uboda tigrastih komaraca.

Ubodi ose i pčele

Kod ose i pčele i sličnih napasnika koje imaju žalac poželjno je odstraniti žalac, a zatim dati lijek Apis Mellifica svakih 30 minuta dok se otok ne smanji. Sljedećih nekoliko dana daje se 3x1 globula.

Ubodi i ugrizi

Ukoliko nakon uboda ili ugriza ostane modrica daje se lijek Arnica Montana nekoliko dana dok modrica ne prođe. Provjereno ubrzava cijeljenje rana i ogrebotina, a koristan je i kod raznih traumatskih stanja.

Ubodi ježa

Kod uboda ježinca lijek Silicea C uzima se 30 dana, 3 do 4 puta na dan, a utječe tako da dijelovi bodlji putuju ka površini kože i izbace se.

Osip kod djece

Ljeti se mogu javiti razni osipi, posebno često kod djece koja se puno izlažu suncu. Ukoliko je osip blag i pretpostavljaš da je nastao zbog izlaganja suncu možeš koristiti već poznati lijek Belladonna C 6 potencija 3 do 4 puta na dan nekoliko dana. Kod osipa na donjim ekstremitetima pomaže i Rhus Toxicodenron C6 3-5 puta na dan.

Sunčanica

Što kada te uhvati sunčanica?

Osoba izložena jakom ljetnom suncu može odjednom osjetiti tjeskobu, navalu krvi u glavu, grčeve u mišićima, hladan znoj, mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i glavobolju. Svi ovi simptomi uzrokovani su pretjeranim izlaganjem suncu, posebno u periodu od 11 do 16 sati.

Ukoliko je glava bila izložena suncu, posebno bez zaštitnog šešira ili suncobrana, osoba može osjetiti iznenadnu strašnu žeđ, lice pocrveni i osoba pokazuje strašan nemir i strah od smrti.

Izuzetno pomaže lijek Aconitum Napellus u malim potencijama C 6 ili C 10 koji se može davati svakih pola sata. Već nakon 2 do 3 granule simptomi će nestati, osoba će se smiriti i najvjerojatnije zaspati. Nakon buđenja potrebno je da lijek uzme još jedan dan u dozi 3x1, uz primjenu 6 do 8 čaša vode i izbjegavanje sunca u slijedećih nekoliko dana.

Sunčanica ponekad izgleda vrlo dramatično pa osoba može dobiti krvavo crvene oči, nevoljko se pomokriti ili čak imati nekontroliranu stolicu. Ako je glava jako vruća, a temperatura tijela normalna, osobi treba lijek Arnica Montana C 30 svakih pola sata dok se osoba ne smiri. Maksimalna dnevna doza je 10 granula na dan.

Snažna pulsirajuća glavobolja

Navala krvi u glavu, praćena strašnom pulsirajućom glavoboljom indikacija je za primjenu Belladonne do potencije C 30 svakih pola sata dok glavobolja ne prođe. Ovaj vrlo poznat lijek diljem svijeta može i ukloniti temperaturu koja često prati ovakvu simptomatologiju.

Svjedoci smo da se sunčanica često manifestira kao zamućenost vida, drhtanje, nemir i velika slabost. Osobu je najbolje smjestiti na udobno, prozračno mjesto. Glavobolja se javlja na zatiljku i nije praćena pulsacijama.

Potrebno je osigurati dostatne količine vode da nebi došlo do dehidracije i dati joj lijek Gelsemium Semprevirens do potencije C 30 svakih pola sata dok se stanje ne stabilizira.

Napomena: Lijekovi nemaju nuspojava!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.