Zdravlje Simptomi i pomoć 12. studenoga 2016.

Hoćeš li dobiti gripu ove godine? To otkriva godina tvojeg rođenja!

Gripa1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odgovor na to pitanje dali su stručnjaci koji tvrde da to ovisi o tome kojoj generaciji pripadate, odnosno, koje ste godine rođeni. Kad se kod nekog člana obitelji pojave prvi simptomi gripe, postoji opasnost da se zaraze i drugi.

No, neki će proći tek sa šmrkavim nosom, dok će neki dobiti sve neugodne simptome ove bolesti. U čemu je razlika i o čemu ovisi hoće li vas gripa zaobići? Odgovor na to pitanje dali su stručnjaci  koji tvrde da to ovisi o tome kojoj generaciji pripadate, odnosno, koje ste godine rođeni. Objašnjavaju to činjenicom da se s virusom gripe A osoba prvi put susreće u dječjoj dobi što ostavlja trajan "otisak" na imunosustav, dajući snažnu zaštitu od sličnih sojeva virusa, ali i znatno  manju zaštitu od manje bliskih srodnih vrsta bolesti, piše The Guardian. 

Imunitet_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Osjetljivost osoba na viruse

Michael Worobey, šef ekologije i evolucijske biologije na Sveučilištu u Arizoni i glavni autor studije, kaže: Nije riječ o dobi osobe, već o godini rođenja. Do 1968. godine svi virusi koji su bili u opticaju pripadali su tipu 1. U idućem razdoblju od 1968. do 1979.,u opticaju su bili virusi grupe 2, a od tada obje skupine virusa su u opticaju u isto vrijeme, ali s jednom razlikom: Jedna vrsta virusa dominira svake godine. 

Kako bi došao do zaključka u ovoj studiji, Worobey je koristio veliku količinu povijesnih epidemioloških podataka i osjetljivost osoba na viruse svake godine rođenja od 1918. do danas.  Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Science, pokazali su da većina ljudi koji su imali gripu u dobi od pet godina, imaju  "utemeljen" utjecaj na to koja vrsta gripe će ih pogoditi u budućnosti.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.