Zdravlje Simptomi i pomoć 25. srpnja 2016.

Gljivične infekcije - zašto nastaju i kako ih liječiti?

Vagina-Zena
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Gljivična infekcija Candida albicans često se javlja nakon nekih bolesti koje dovode do pada imuniteta ili kao posljedica jakog stresa. A gotovo neizbježno će se naseliti na tvoju kožu ili sluznicu urogenitalnog ili probavnog trakta nakon intenzivnijih i dugotrajnijih terapija antibioticima.

Gljivice se smatraju uobičajenim stanovnikom ljudskog organizma, odnosno spadaju u njegovu "fiziološku floru". Uravnotežene su s ostalim mikroorganizmima, s kojima međudjeluju te u određenim simbiozama imaju čak i povoljan učinak. No, problemi se javljaju u trenutku kada se naruši spomenuta ravnoteža što može rezultirati prekomjernim rastom i razmnožavanjem gljivica.
 

Najčešći uzroci gljivičnih infekcija

Jedno od oboljenja koje je sve češće, osobito u ženskom dijelu populacije je kandidijaza - gljivično oboljenje uzrokovano gljivicama roda Candidae albicans. Gljivičnom "bujanju" mogu pridonijeti razna stanja kao što su:

  • Česta upotreba antibiotika (oni ubijaju i "dobre" bakterije koje drže gljivice pod kontrolom)
  • Korištenje oralnih kontraceptiva i kortikosteroida
  • Nošenje uske odjeće i  neprozračnog donjeg rublja
  • Prisutnost drugih oboljenja poput šećerne bolesti i HIV-a
  • Trudnoća, alergija i upotreba antihistaminika (lijekova protiv alergije)
  • Nedostatak željeza, cinka, folne kiseline i vitamina B12.K
  • Kemoterapija.

Simptomi akutne i kronične kandidijaze

Iako je najčešća lokalizacija gljivičnih infekcija, točnije kandidijaze, vagina i usna šupljina, one se mogu manifestirati i na koži, noktima, bronhima i plućima. Simptomi vaginalne kandidijaze su svrbež, peckanje, bolni spolni odnosi, prisutnost bjelkasto-žućkastog (sirastog) iscjetka, crvenilo i otečenost. U slučaju da se akutno gljivično oboljenje ne izliječi pravovremeno, postoji mogućnost prelaska u kronično stanje. Određeni simptomi poput bolova u trbuhu, proljeva, nadutosti, grčeva, loše probave, žgaravice, ponavljajućih vaginalnih oboljenja, crvenila kože i upala sinusa mogu upućivati na postojanje kronične kandidijaze. Česti su simptomi i alergije, analni svrbež, loša periferna cirkulacija, umor, depresija, razdražljivost, glavobolja i vrtoglavice.

 

Liječenje i prevencija

Kod liječenja gljivičnih infekcija najvažniji se držati tzv. klasičnog pristupa liječenju, odnosno korištenja lokalne i sistemske primjene antimikotika jer gljivice neće proći same od sebe. Kod vaginalnih gljivica bitno je ne pretjerivati s higijenom (pretjerana upotreba sapuna, pretjerano ispiranje i tuširanje rodnice), to kratkoročno donosi odsjećaj olakšanja, ali problem se može riješiti jedino lijekovima. Prvo se rješavaju simptomi, najčešće vaginaletama, nekoliko dana, a postupak se ponovi ako se simptomi ne povuku te kremama, ako koža na rodnici svrbi. Također treba pokušati poboljšati kiselost u rodnici preparatima za održavanje kiselosti.

Mnogi liječnici savjetuju da trba izbjegavati određene skupine namirnica. Naime, mnoga istraživanja su pokazala učinkovitost određenog načina prehrane, osobito u prevenciji te dugoročnom održavanju ravnoteže mikroflore organizma. Tako se preporučuje prehrana s maksimalno smanjenim unosom ugljikohidrata (osobito rafiniranih šećera najviše prisutnih u slatkišima) te smanjenim unosom masti, mlijeka i mliječnih prerađevina, alkoholnih pića te orašastih plodova. Za razliku od inače preporučenog dnevnog unosa voća koji iznosi pet serviranja na dan, kod gljivičnih oboljenja treba izbjegavati slatko voće te u potpunosti izbjegavati sušeno voće. Također nije preporučljiva niti konzumacija meda, voćnih sokova i pića s dodatkom šećera.

Ako imaš gljivičnu infekciju ne čekaj da prođe sama od sebe jer se to neće dogoditi. Potraži u ljekarnama kreme i vaginalete koje uspješno pomažu u liječenju gore navedenih infekcija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.