Zdravlje 10. listopada 2011.

Ginekološki vodič kroz treće tromjesečje

Trudna-Lijecnik1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U posljednjem tromjesečju sazrijevanje djeteta postaje sve intenzivnije pa moraš više pratiti svoje tijelo, jer promjene poput glavobolje ili šuma u ušima mogu biti važni za tebe i bebu. Sada već možeš zamijetiti disanje i štucanje bebe, ali osjetiti i prve kontrakcije maternice 

Ulaskom u 37. tjedan posjeti ginekologu postaju sve češći, ovisno o procjeni kondicije bebe.

Ulaskom u treće tromjesečje zakoračila si i u zadnju trećinu vašeg zajedničkog putovanja. Svakim danom sazrijevanje djeteta je sve intenzivnije stoga je i svaki dan dobitak. Tvoj nadzor se mora intenzivirati stoga osluškuj više svoje tijelo, promatraj svoja stopala, ruke, kožu.

Prati promjene u tijelu

Ne zanemaruj naizgled beznačaje stvari! Bolnost ili otežano mokrenje, pečenje pri mokrenju, pojačani neugodan iscjedak, sukrvicu, bol u križima, osjećaj menstrualne boli, pritisak na stidnu kost, glavobolju, svjetlucanje pred očima, šum u ušima, svrbež kože - sve su to podaci koji mogu biti ključni za tebe i tvoje dijete.

Do 32. tjedna obavit ćeš kontrolne testove senzibilizacije i provjeriti razinu šećera u krvi. Moći ćeš zamijetiti pokrete disanja i štucanja tvoje bebe, jer to je razdoblje sazrijevanja pluća. Također se mogu zapaziti i prve, ne previše bolne kontrakcije maternice koje se javljaju nepovezano i bez ritma što je normalno u ovo vrijeme trudnoće.

Pri ultrazvučnom pregledu ocijenit će se prirast težine tvog malog podstanara, koji sada teži između 1600 do 1800 grama okružen s oko 700-800 ml plodove vode.

Osjećaj tromosti i težine

U 36. tjednu visina maternice dosegla je maksimum i gotovo da se spojila s prsnom kosti. Teško ti je, a osjećaj tromosti, težine i nepokretljivosti vjerojatno doseže vrhunac. Imaš osjećaj da ni vrhove prstiju ne možeš zamijetiti, a obući cipele s vezicama postaje umijeće ravno osvajanju Himalajskog vrha.

Ponekad i stolica postaje poduhvat za ekspertizu. Naravno da i hemeroidi imaju svoju priču. Prsten na ruci postaje stvar prošlog svršenog vremena, tvoja težina bez obzira na obrok raste, a tvoj osjećaj kontrole nad njom je nestao.

Grudi također pričaju svoju priču, ali sve to ima smisla jer sada je vrijeme da uistinu spremiš torbu za rodilište. Možeš biti sigurna da si ulaskom u 37. tjedan na domak cilja. Tvoja je prinova prošla dugačak put razvoja, rasta i sazrijevanja i ona sada teži oko 2800 grama.

Pozitivan pristup rađanju

Druženje s ginekologom postaje sve intenzivnije - od svaka 2 tjedna do 3 dana, ovisno o tvom stanju i procjeni kondicije bebe. Vjeruj u sebe i svoju bebu kao i svog ginekologa jer svi imate samo jedan zajednički cilj, zdravo dijete i sretna majka.

Briga u porodu sastoji se od suvremenog načina vođenja poroda uz odgovarajuću analgeziju (lijekovi za olakšavanje bolova kao i rutinska primjena epiduralne analgezije), kontroliranje porođajnih snaga (trudova) i nadzora majke i djeteta.

Primjenom novih metoda u vođenju poroda - programirani porod, porod u epiduralnoj analgeziji, porod u vodi, na stolčiću za rađanje, te provođenje prvog i dijela drugog porođajnog doba na lopti - omogućeno je lakše podnošenje trudova uz makismalnu relaksaciju. Pozitivan pristup rađanju uz maksimalno povoljne uvjete za rodilju i njezino dijete zaživjeli su i u našoj sredini.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.