Zdravlje 21. lipnja 2013.

Dodatni centimetri nisu nedostižni

Muskarac_U_Rubljuu
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bez obzira na socijalni i intelektualni razvoj, muškarci kao i žene dodatnu sigurnost još uvijek traže u svojoj spolnosti, odnosno u dimenzijama vlastita spolovila ili grudi. Dio muškaraca koji se ne mogu pomiriti s duljinom i obujmom svog spolnog organa odlučuje se za kirurški zahvat. U Poliklinici dr. Maletić u Daruvaru ove zahvate rade već 20 godina

Prava kirurška indikacija za produženje penisa je njegova dužina u opuštenom stanju manja od 4 cm, odnosno u erekciji manja od 7 cm (tzv. mikro penis). No razlike u veličini spolovila u populaciji nisu iste u Europi, Aziji ili Africi. Prosječna veličina penisa u erekciji kod Europljana je od 13 do 17 centimetara, kod Azijaca 8 do 10, a kod Afrikanaca 15 do 20 centimetara. Ali nije pravilo da svi Afrikanci imaju najduže penise, a Azijci najmanje.

Očekivanja u centimetrima

Duško Maletić, dr. med., specijalist kirurgije i urologije objasnio je da produženje i podebljanje penisa spada u željenu kirurgiju, kao što je i želja za povećanjem dojki i drugi slični zahvati: 'Dakle, "wish surgery" uključuje indikaciju koju postavlja pacijent sam. Ali naravno da se držimo određenih okvira i ne produžavamo spolovilo onome tko ima 18 centimetara. Ove zahvate iz intimne muške kirurgije radimo 20 godina i broj izvedenih zahvata premašio je tisuću. U Svijetu se ovaj zahvati izvodi puno češće nego kod nas.' Dr. Maletić kaže da se u zadnje vrijeme više traži podebljanje penisa i da se najčešće radi o muškarcima između 20. i 30. godine života, ali da naravno ima i starijih koji se odlučuju na zahvat. 'U produženju se može očekivati oko 2 centimetra, a u podebljanju 4 do 5 milimetara u polumjeru. Produženje nema smisla ponavljati, izuzev ako prvi akt nije uspio zbog ponovnog formiranja ožiljka na mjestu suspenzornog ligamenta koji se presiječe. Kod podebljanja je ponavljanje do boljeg rezultata moguće', objasnio je dr. Maletić.

Produženje penisa

Kirurški zahvat produženja penisa otkrio je u prošlom stoljeću poznati urolog Beminghaus. U doba procvata klasične kirurgije i urologije spoznao je neke mogućnosti elongacije penisa, presijecanjem suspenzornog ligamenta koji spaja stidnu kost s tijelom penisa, kojeg na tom mjestu lepezasto obuhvaća. Daljnje pronalaženje novih mogućnosti svelo se na zaključak da penis ima svoj vanjski vidljivi dio i unutarnji koji nije vidljiv. Odnos unutarnjeg i vanjskog dijela može se promijeniti u korist vanjskog, zbog promjene položaja korijena penisa i njegova kuta prema tijelu. Prva iskustva na većem broju operacija sedamdesetih godina 20.st. imali su dječji kirurzi kod operacija izvedenih zbog prirođenih anomalija, odnosno ekstrofije mokraćnog mjehura.

U tom slučaju tijela penisa u svom unutarnjem dijelu su međusobno dosta udaljena i njihovim operativnim približavanjem dolazi do pomijeranja tijela penisa prema van, odnosno elongacije vanjskog dijela spolovila. Polovinom osamdesetih godina u Kini dr.Long Daochou započeo je s operacijama velikog broja pacijenata metodom presijecanja suspenzornog ligamenta uz kožni režanj. Novonastali prostor nakon presijecanja ligamenta popuni se okolnim tkivom ili umetkom-rolom politetrafluoretilena. Na ovaj način operaciju je nadopunio devedesetih godina dr.Hennie Roos iz Južnoafričke Republike. Dr.Roos je obavio više radova koji obrađuju novu kiruršku tehniku i možda je najzaslužniji za njenu veliku primjenu u svijetu.

 • Prijeoperacijski tijek
 • Obvezno je brijanje cijele regije, provjera laboratorijskih nalaza krvi i urina, te EKG-a.
 • Anestezija
 • Zahvat se obično izvodi u spinalnoj anesteziji, ali u dogovoru s anesteziologom ili zbog nekih posebnosti može se izvršiti i u općoj-endotrahealnoj anesteziji.
 • Operacija
 • Nakon mjerenja i crtanja, učini se rez kože i potkožnog tkiva, pristupi se na donji rub stidne kosti, te se presiječe suspenzorni ligament. Prostor se popuni okolnim tkivom, a potkožje i koža sašiju u novom obliku Y režnja. Prostor se drenira na vakuum 24 sata nakon operacije
 • Poslijeoperacijski postupak
 • Predviđen je boravak u stacionaru 24 sata, odnosno do vađenja drena. Konci su resorptivni i sami nestaju za desetak dana od operacije. Kontrola se obavlja za deset dana. Preporučuje se apstinencija od spolnih odnosa 6 tjedana od operacije.
 • Komplikacije
 • Može se dogoditi da dođe do propadanja Y režnja kože, stvaranja hematoma i infekta. Određeno vrijeme otok prepucija je otečen, a povlači se za 2 tjedna.

Na sljedećoj stranici pročitaj o postupku podebljanja penisa.

Podebljanje muškog spolovila

 

'Tehnika podebljanja muškog spolovila nešto je novija od tehnike produženja, tako da prvi radovi datiraju od kraja osamdesetih godina 20. stoljeća (Samitier, Reed). Postoje dvije osnovne metode, i to su dermal fat graft (DFG) i autologus fat transfer (AFT).

Kod prvog se izrezuje dio kože iz ruba stražnjice i priprema za postavljanje ispod kože penisa na ovojnicu Tunicu Dartos. Pristup je kao kroz rez za obrezivanje (cirkumciziju). Druga tehnika je transplantacija masnog tkiva koja je danas više prihvaćena tehnika', objasnio je dr. Maletić i napomenuo da neki liječnici kombiniraju elongacije i podebljanje u jednoj operaciji, ali da su tada komplikacije nešto učestalije.

 • Prijeoperacijski tijek
 • Stidna regija mora biti obrijana, a prije se provjere laboratorijski nalazi krvi i urina, te EKG. Za operaciju transplantacije masnog tkiva pacijent treba biti obrezan, odnosno ovaj zahvat se treba učiniti 6 do 8 tjedana prije operacije podebljavanja masnim tkivom.
 • Anestezija
 • Zahvat se obično izvodi u spinalnoj anesteziji, ali se može obaviti i u općoj - endotrahealnoj anesteziji.
 • Operacija
 • Kod transplantacije masnog tkiva najprije se odabere i označi regija iz koje se može uzeti masno tkivo. Obično je to stidna regija (pubična) neposredno iznad korijena penisa ili donji dio same trbušne stijenke. Nakon izvršenih priprema izvadi se negativnim tlakom masno tkivo iz odabranog područja, obradi i injekcijom ubrizga u ovojnice penisa. Ubrizgava se na mjestu učinjene cirkumcizije (obrezivanja). Zato ta rana od prethodnog kirurškog zahvata mora kompletno zarasti. Nakon operacije oko spolovila se postavi povoj i zatim bandažira zavojem. Unatoč dobroj pripremljenosti transplantirane masti, jedan njezin dio organizam resorbira, a nešto i kalcificira, tako da je krajnji razultat u obujmu 60 do70 posto od transplantirane masti.
 • Poslijeoperacijski tijek
 • Nakon operacije tijekom 24 sata provodi se previjanje i inspekcija lokalnog nalaza. Povoj se nosi na spolovilu 8 do 10 dana. Tjedan dana pacijent uzima antibiotik te Diazepam, prvo vrijeme nakon operacije jer noćne erekcije mogu biti bolne. Apstinencija spolnih odnosa se preporučuje 6 tjedana poslije operacije. Boravak u ustanovi, uz stručni medicinski nadzor i njegu traje 24 sata nakon zahvata. Ograničeno je i kretanje tijekom nekoliko dana poslije operacije.
 • Komplikacije
 • Može doći do infekcije, neodgovarajućeg rasporeda masnog tkiva oko penisa. Ožiljak je gotovo nevidljiv jer je smješten na mjestu prije obavljene cirkumcizije. Ako je rezultat nezadovoljavajući, postupak se nakon 6 mjeseci do 1 godine može ponoviti.

Psihološki faktor

Dr. Maletić kaže da se vidi u kojoj mjeri se u urologiju i ginekologiju uvrstila praksa ovih i sličnih operacija, po tome što gotovo i nema ozbiljnije knjige iz tog područja, a da nema u sebi i poglavlje estetske kirurgije muškog i ženskog spolovila: 'Još prije četrdesetak i više godina novine, film, TV kao i nudizam kao pokret, skinuo je odjeću s ljudskih tijela pa i onih najintimnijih i tako je otvoren put prema uspoređivanju. Upravo radi uspoređivanja muškog spolovila američki seksolozi predlažu usporedbu na fotografijama ili u ogledalu, jer iz perspektive vlastitog pogleda prema spolovilu ono se uvijek optički čini manjim nego u zrcalu ili fotografiji.

Isto tako, napominje se da je rodnica organ s izrazito jakim elasticitetom koji se jako lako prilagođava (porod). Dakle, veličina penisa nije presudan niti jedini čimbenik koji će zadovoljiti ženu. Što se tiče uspješnog spolnog života, partneri trebaju graditi svoje međusobno i osobno zadovoljstvo na ljubavi, te razvijajući obostrano prihvaćen stil i tehniku spolnih odnosa. No estetika i njeno poimanje svakog pojedinca ostaje ono najintimnije i osobno, a to vrijedi i za spolovila.'

Više o Poliklinici dr. Maletić pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.