Zdravlje 16. listopada 2015.

60% muškaraca impotentno zbog šećera

Mus-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šećerna bolest ili dijabetes stanje je u kojem tijelo ne može regulirati kronično povišenu razinu šećera u krvi. Gušterača u potpunosti ili djelomično prestane proizvoditi inzulin, odnosno proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. Doznaj više o dijabetesu u video intervjuu s prof. dr.sc. Nikicom Carom 

Rizik od kardiovaskularnih bolesti

Nedostatak inzulina uzrokuje poremećaje u metabolizmu ugljikohidrata, proteina i masti te može dovesti do oštećenja krvnih žila i živaca. Komplikacije uzrokovane tim oštećenjima mogu utjecati na oči, kožu, bubrege, noge i srce, ali i uzrokovati neke druge poteškoće poput impotencije kod muškaraca i smanjenje spolne želje kod žena. Šećerna bolest tipa II najčešće je povezana s prekomjernom tjelesnom težinom, povišenom razinom masnoća u krvi, povišenim vrijednostima krvnog tlaka, ako tome pribrojimo slabu tjelesnu aktivnost i pušenje obuhvatili smo sve čimbenike rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. 

Važno je naglasiti da neregulirane vrijednosti glukoze u krvi u odraslih s dijabetesom povećava rizik od srčanog udara, moždanog udara, angine pectoris i ostalih bolesti krvnih žila. Od izuzetne važnosti je educirati oboljele od šećerne bolesti. Prvenstveno edukacija o provođenju zdravog načina života uz striktnu kontrolu razine glikemije, krvnog tlaka te lipida u krvi.

Više o liječenju dijabetesa saznaj na stranicama Poliklinike za dijabetes 'Diamelli'.

Ako imaš dijabetes ne moraš se odreći orašastih plodova.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.