Zdravlje Simptomi i pomoć 14. travnja 2017.

Pet uzroka crnog nokta na nogama, od kojih je jedan uznemirujući

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Crni nokat na palcu na nogama uglavnom imaju osobe koje se bave trčanjem ili treninzima visokog intenziteta, a stanje nastaje zbog opetovanog udaranja nokta o cipelu/tenisicu. Međutim, crni nokat na palcu može biti i simptom nekih ozbiljnijih stanja.

Posljedica ponovljene traume ili tijesne obuće - najčešći uzrok zbog kojeg nokat pocrni su ponovljene traume ili dugotrajno nošenje tijesne obuće. Kad nastane kao posljedica traume, na noktu se pojavi plava i crna boja i nije praćeno boli. Uglavnom nije potrebna medicinska intervencija, a nokat s vremenom izraste i vrati se u normalno stanje. U težim slučajevima, mjehurići koji se pojave mogu uzrokovati djelomično ili potpuno odvajanje nokta i ovaj proces može biti vrlo bolan, pojašnjava dr. Lori Weisenfeld, ortoped: "Taj nokat je mrtav i ne može se obnoviti, a novom treba dosta dugo da izraste i do godine dana. Potrebno je posjetiti liječnika kako bi uklonio oštećeni nokat do kraja i tako omogućio novom noktu da nesmetano raste. Treba otići liječniku i ako se oko nokta pojavi crvenilo jer to može biti znak da je došlo do infekcije."

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Crni nokat kao posljedica udarca - ako težak predmet padne na nogu može doći do puknuća krvne žile ispod nokta, a promjena na noktu nastaje kao posljedica nakupljanja krvi ispod njegove površine. Dr. Weisenfeld kaže da se takva trauma pojavljuje odmah nakon incidenta. "Nakupljanje krvi obično uzrokuje bolno pulsiranje. Bol se rješava tako da se iglom napravi jedan mali ubod kako bi se ispustio višak krvi. Taj postupak uvijek treba napraviti liječnik, jer bi inače moglo doći do infekcije i dodatnih komplikacija", savjetovala je.

Tenisice_1 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Simptom raka kože - najozbiljniji rak kože, melanom, može rasti ispod nokta i uzrokovati hiperpigmentaciju. Takav melanom često raste sporo i bezbolan je. Dr. Waisenfeld kaže da je jedan od znakova melanoma kada se promjena boje proteže iznad nokta. U tom slučaju obavezno se treba obratiti liječniku jer melanom je smrtonosan, a liječi se ako se na vrijeme otkrije.

Pigmentacijske promjene na koži - kao i na bilo kojem drugom dijelu kože tako i na koži ispod palca može doći do promijene pigmentacije. "Znak da se radi o promijeni pigmentacije, a ne o melanomu je što su pigmentacijske promjene simetrične i vide se na više noktiju. Ali, uvijek je poželjno kod bilo kakve promjene konzultirati se s liječnikom", objasnila je dr. Waisenfel.

Nokti_4 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Gljivične infekcije - mogu se širiti na nokte na nogama i poprimiti boju od žute, plave, zelene, smeđe do crne. Liječenje ovisi o težini infekcije i može varirati od upotrebe krema do oralnih lijekova i liječenja laserom. "Tretiranje gljivica na noktima je zahtjevan i dugotrajan proces koji se sastoji od nekoliko koraka", objasnila je Matilda Ivaniš Knez, aromaterapeutkinja i nastavila: "Prvo je jačanje imuniteta za koji je najbolje piti ulje crnog kima. Ulje se pije po tri mililitra dva puta dnevno kroz tri do šest mjeseci." Matilda Ivaniš Knez naglasila je da kod liječenja gljivica na noktima vrlo važno iz prehrane izbaciti jednostavne šećere jer su oni hrana gljivicama. "Što se aromaterapijskog pripravka tiče, preporučujem svakodnevnu kupku sa šest kapi čajevca prethodno nakapanih na jednu žlicu morske soli. Također je potrebno dva puta dnevno mazati zahvaćeno područje s mješavinom od 50 mililitara ulja makadamije i 50 kapi ulja čajevca", objasnila je.

Simptomi raznih bolesti mogu se prepoznati na noktima, doznaj više
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.