Zdravlje Simptomi i pomoć 11. svibnja 2017.

Često uzimanje ibuprofena povećava rizik srčanog udara

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ibuprofen, naproksen i celekoksib su lijekovi koji se često koriste protiv boli, posebice u zapadnim zemljama, poput SAD-a. Već neko vrijeme raste zabrinutost u vezi njihove masovne upotrebe jer, kako se čini, ona nije potpuno bezopasna.

Ukoliko se koriste povremeno, da bi se olakšala neka trenutna bol, i u skladu s preporučenim dozama, ovi lijekovi ne bi trebali imati štetne posljedice. Međutim, sve je veći broj ljudi koji ih koristi svakodnevno i tu započinju problemi.

Dvadeset do pedeset posto veće šanse za srčani udar

Studija koja je nedavno objavljena u magazinu BMJ donosi zabrinjavajuće podatke. Prema njezinim zaključcima, već nakon nekoliko dana uzastopnog uzimanja ovih lijekova, rizik srčanog udara se povećava za 20 do 50 posto. Naravno, što je veća količina tableta u pitanju, to je veći i rizik.

Rukovanje, hod i san otkrivaju srčana oboljenja

Uspoređivali su se rezultati nekoliko velikih studija provedenih na lijekovima protiv bolova koji se mogu dobiti bez liječničkog recepta. Ukupno je tim studijama obuhvaćeno 446 tisuća ljudi, od čega je njih preko 61 tisuću imalo srčani udar.

Čak i kada se u obzir uzmu drugi zdravstveni problemi koji mogu utjecati na srce, poput dijabetesa ili povišenog kolesterola, veza između srčanog udara i lijekova poput ibuprofena i dalje ostaje prisutna, prenosi Time.

Kako je naš IQ povezan s bolestima srca?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.