Zdravlje 05. svibnja 2016.

Zbog ovog se najčešće izostaje s posla

Glavobolja_5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih godina dogodile su se velike promjene u poimanju nastanka i biologije boli zbog novih otkrića u području neuroanatomije, neurofiziologije, biokemije i molekularne biologije endogenog analgetskog sustava i sustava nocicepcije. Jesi li znala da su bolovi, a najviše bolovi u glavi, najveći uzročnici izostajanja s posla, te se čak 20 posto osoba žali upravo na glavobolje?

Možda je u početku ne doživljavamo ozbiljno, ali glavobolja može postati zbilja ozbiljan zdravstveni problem, i ako primijetiš da je česta, to je jedan od prvih alarma za odlazak na pregled liječniku. Za pobjedu bilo koje boli prvo je potrebno postaviti točnu dijagnozu te za nju odabrati i odgovarajući lijek ako postoji.

Mogući uzroci bolova

Previše kofeina koji se unosi svakodnevno unosi u organizam za posljedicu može imati nastanak glavobolje. Zbog prekomjerne konzumacije ili miješanja različitih vrsta alkoholnih pića (pivo, vino, žestoka pića) dan poslije se javljaju poremećaji probave i mamurluk te glavobolja jer alkohol u krvi potiče širenje krvnih žila, što izaziva bol nalik bubnjanju.

Vjerovala ili ne, prekomjerna konzumacija čokolade također može uzrokovati napadaj glavobolje. Ukoliko glavobolja perzistira duže vrijeme, nužno je posjetiti liječnika. Ako je riječ o povremenoj pojavi, posegni za brzo djelujućim preparatom protiv bolova koji se kupuje bez recepta.

Saznaj što ne smiješ prešutjeti liječniku!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.