Zdravlje 31. svibnja 2013.

Bolest jetre - bolest sa stigmom

Jetrau
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema podacima HZJZ, rak jetre u Hrvatskoj u značajnom je porastu. Tako je 1990. na 100 tisuća stanovnika bilo 1.3 novooboljelih u muškoj populaciji i 0.5 u ženskoj, dok je 2010. bilo 7 novooboljelih muškaraca i 2 oboljele žene. Povodom Svjetskog dana digestivnog zdravlja obilježenog 29. svibnja donosimo ti saznanja o bolesti jetre

Rak jetre je zloćudna bolest koja nastaje iz promijenjenih stanica jetre. Postoji nekoliko različitih vrsta raka jetre, a jedna od najčešćih je hepatocelularni karcinom (HCC). Osamdeset posto slučajeva karcinoma jetre nastaje na podlozi ciroze. Prema podacima iz časopisa "Journal of Hepatology" godišnje u Europi od raka jetre umre oko 47 tisuća oboljelih. Bolest jetre češće pogađa mušku populaciju, a ono što zabrinjava je visoka stopa smrtnosti, što znači da je i u Europi i u svijetu broj umrlih vrlo blizu broju oboljelih.

Alkohol - veliki neprijatelj jetre

U Italiji, Francuskoj, Grčkoj ima najviše oboljelih, dok je najmanja incidencija u Švedskoj, Poljskoj i Nizozemskoj. 'Rak jetre nastaje slijedom događanja, uglavnom iz kroničnih oboljenja poput hepatitisa, napreduje u cirozu i iz ciroze nastaje rak jetre. Hepatitis B je izrazito kancerogen i povećava mogućnost nastanka raka jetre za 100 puta, Hepatitis C također predstavlja rizik, ali on uglavnom nastaje kad se razvije ciroza. Zatim toksični čimbenici od kojih je na prvom mjestu alkohol. U Europi se konzumira najviše alkohola, a prema jednoj studiji 69 posto slučajeva raka jetre u Francuskoj uzrokovano je alkoholom. Zatim aflatoksini, pušenje, spolni hormoni, pesticidi. Rizik predstavljaju i metabolički poremećaji poput dijabetesa, masne jetre, bolesti nakupljanja željeza kao i autoimune bolesti poput primarne bilijarne ciroze i autoimunog hepatitisa. Dijabetes i pretilost također predstavljaju ozbiljne faktore rizika', objasnio je doc. dr. sc. Ivica Grgurević, tajnik Hrvatskog gastroenterološkog društva.

Masna jetra

Masna jetra je sve veći problem jer  više od 50 posto odraslih u EU ima prekomjernu tjelesnu težine, a sve se češće može čuti da su Hrvati jedna od najdebljih nacija. 'Zbog prekomjerne tjelesne težine gomila se masno tkivo koje se odlaže u jetri. Zabrinjavajući je podatak iznešen ove godine na Svjetskom hepatološkom kongresu da kod oko  jedne trećine bolesnika koji imaju masnu jetru, rak jetre  nastaje prije nego se razvila ciroza. Masna jetra je kod dijela bolesnika već sama po sebi kancerogena kao što je i Hepatitis B. Kod muškaraca koji imaju visok indeks tjelesne mase, rizik oboljevanja od raka jetre veći je nego za oboljevanje od nekih drugih malignih bolesti', objasnio je dr. Grgurević.

Tijek bolesti kod neliječenih bolesnika

Prosječno trajanje života bolesnika koji se ne liječe je oko 17 mjeseci. Godinu dana živi 54 posto oboljelih, dvije godine 40 posto i tri godine 28 posto oboljelih. 'Prema nekim studijama iz SAD-a samo oko 1/3 oboljelih se liječi danas prihvaćenim metodama liječenja. Ciroza je glavni čimbenik rizika za nastanak tumora jetre i dosta odmaže u liječenju. Ako operirate pacijenta koji osim raka ima i cirozu mortalitet je znatno veći, pacijent koji ima cirozu i rak jetre je sasvim različit u tretiranju od pacijenta koji ima rak, ali nema cirozu jetre', rekao je prof. dr.sc. Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatskog Gastroenterološkog društva.

Metode liječenja raka jetre

Ovise o tri faktora: veličini tumora, funkciji jetre i bolesnikovom općem stanju. Transplantacija jetre u RH provodi se u 3 centra: KB Merkur, KBC Zagreb i KBC Rijeka. Prema izvješću Ministarstva zdravlja u 2012. godini u KB Merkur učinjeno je 119 transplantacija jetre, a u KBC Zagreb 9 transplantacija jetre. U KB Merkur najčešća indikaciju za transplantaciju jetre je alkoholna ciroza, 44 posto, a od ukupnog broja transplantiranih u KB Merkur njih 14 posto je tranplantirano zbog raka jetre. U KB Merkur većinu bolesnika kojima je izvršena transplantacija čine muškarci, 68 posto, a raspona dobi je od 16 do 75 godina (srednja vrijednost dobi primatelja je 51,4 godina). Prosječno 5-godišnje preživljenje bolesnika s transplantiranom jetrom u KB Merkur je 81,2 posto.

Dr. Grgurević rekao je da bolest jetre dok nije uznapredovala nema gotovo nikakvih simptoma: 'U početnoj fazi bolest nema simptome. Jedan simptom koji bi se mogao  izdvojiti, a prisutan je kod ljudi koji imaju masnu jetru je bol ispod desnog rebra. Međutim to je vrlo općenit simptom koji može upućivati i na druge razloge. Drugih simptoma dok se ne razvije ciroza ili rak jetre ima vrlo malo ili ih uopće nema. Kad je bolest već razvijena može se pojaviti žutica, pojave se modrice zbog pada trombocita i neka druga krvarenja.'

 • Transplantacija jetre
 • Kirurško odstranjenje tumora
 • Lokalna terapija koja podrazumijeva: uštrcavanje alkohola u tumor, uništavanje tumora strujom, kemoembolizacija (začepljenje krvnih žila tumora)
 • Lijekovi (kemoterapija)
 • Simptomatska terapija

Prevencija

 • Umjereno pijenje alkohola
 • Borba protiv pretilosti
 • Informiranost o načinu prenošenja HBV i HVC
 • Cijepljenje protiv B hepatitisa
 • Liječenje kroničnih bolesti jetre
 • Rano otkrivanje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.