Zdravlje 01. veljače 2016.

Top pet ulja protiv virusa i bakterija

Ulja_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aromaterapija može poslužiti kao pomoć u obrani od zaraznih bolesti u sezoni prehlade, viroze i gripe. Za brojna eterična ulja dokazana su antibakterijska i antivirusna djelovanja što se može iskoristiti u liječenju širokog spektra infekcija, osobito u stanjima kada klasična medicina ne poluči dobre rezultate

Pri tom se koriste isključivo jasno kemijski i botanički definirana i ispitana ulja (kemotipizirana eterična ulja). "Kemijski spojevi u eteričnim uljima poput monoterpena, fenola i oksida djeluju protiv mnogih vrsta DNA i RNA virusa, humanog papiloma virusa i herpes simplex virusa, patogenih bakterija i gljivica. Ako se radi o klasičnim dišnim infekcijama gdje je uzrok virus ili bakterija, aromaterapija nudi rješenje u obliku dermalnih pripravaka (za lokalno aplikaciju), a zadnjih godina na tržištu su dostupne i kapsule s eteričnim uljima koje se prodaju u nekim ljekarnama",objašnjava Saša Radulović certificirani aromaterapeut i voditelj udruge za francusku aromaterapiju Anias de Moras.

PMS otkriva što te tišti!

Origano ima antibakterijsko djelovanje

Radulović govori kako kapsule sadrže točno dozirana kemotipizirana eterična ulja za oralnu primjenu i samo tako dozirane mjerilo su farmaceutske kvalitete te preciznog i definiranog biokemijskog djelovanja. Takvim se pristupom, oralnom primjenom, može djelovati na bilo koji od organa kao i na hormone.
"Jedno od najsnažnijih eteričnih ulja, origano, čest je sastojak takvih antibakterijskih pripravaka, odnosno kapsula. Takve su kapsule indicirane kao pomoć kod širokospektralnih infekcija i tegoba gornjih dišnih puteva (nos, grlo, ždrijelo), kao što je sinusitis, prehlada, rinitis, nadraženo, bolno i upaljeno grlo, i sl. Eterično ulje mravinca (Origanum compactum) također ima pozitivna svojstva kod određenih dermatoloških bolesti. Svakako djeluje kao pomoć u osnaživanju organizma i imuniteta prilikom raznih tegoba na koje eterično ulje origana ima pozitivno terapeutsko djelovanje", pojašnjava Radulović.

Bez straha od nuspojava prilikom dugotrajne upotrebe

Disanjem u tijelo dospijevaju i štetne tvari poput otrova iz okoliša, prašine i raznih mikroorganizama, koje povećavaju rizik od bolesti dišnih puteva. Gornji dišni putevi izloženiji su utjecajima okoliša nego donji dišni putevi, čime im prijeti veća opasnost od oštećenja. Hladan zrak u zimskim mjesecima također ne ide u prilog zdravlju dišnog sustava. "Budući da većinu bolesti dišnih puteva izazivaju virusi, dokazana metoda u liječenju je upravo fitoaromaterapija. Uz neka eterična ulja postoji veliki spektar djelotvornih biljaka koje ne samo da smanjuju tegobe nego i podupiru mehanizme čišćenja koji su svojstveni tijelu i potiču prirodnu obranu imuniteta. Pritom se ne treba bojati nuspojava tako da je moguća i dugotrajna primjena pri kroničnim upalama", tvrdi aromaterapeut i navodi koja su se eterična ulja iz njegovog iskustva pokazala dobrim za liječenje i ublažavanje infekcijskih bolesti dišnog sustava:

"Niauli cineol i kajeput dva su eterična ulja koja potiču iskašljavanje. Eukaliptus globules je eterično ulje koje je još u 19. stoljeću medicina prihvatila kao izvanredno antiseptično ulje širokog spektra djelovanja, jakog baktericidnog, viricidnog i protuupalnog djelovanja. Eukaliptus radiate poput eukaliptusa globulusa ima izraženo protuvirusno, ekspektorirajuće (olakšava kašalj), baktericidno i protuinfektivno djelovanje. Ravensara je naprosto čarobno eterično ulje. Često mi je pomogla kako preventivno tako i tijekom bolesti, ako bi me virus ipak ‘uhvatio’. Prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih dišnih infekcija ravensara uspješno zaustavlja ili ublažava razvoj bolesti", objašnjava aromaterapeut Radulović.

Sprej za dezinfekciju prostora

U 20 ml vode dodaj 10 ml alkohola etanola i nakapaj 20 kapi eteričnog ulja ravensare i 20 kapi eteričnog ulja paprene metvice. Ulij mješavinu u staklenu bocu s raspršivačem i pošpricaj prostorije u kojima boraviš nekoliko puta na dan (prije svakog raspršivanja dobro protresi bočicu). Ravensara je jedno od najjačih protuvirusnih ulja, a paprena metvica osvježit će i pročistiti prostoriju u kojoj boraviš.

Pet čuvara zdravlja

  • Čajevac (Melaleuca alternifolia) je mnogima poznat kao imunostimulirajuće, protuinfektivno i protumikrobno ulje (antivirusno/antibakterijsko). Stimulira imunološki sustav te olakšava iskašljavanje.
  • Eukaliptus radiata - poput eukaliptusa globulusa ima izraženo protuvirusno, ekspektorirajuće, baktericidno i protuinfektivno djelovanje, ali je puno blaže i pogodnije za djecu. Odlično je za masažu za iscrpljene, letargične i čestim prehladama sklone osobe.
  • Ružmarin kemotip cineol (Rosmarinus officinalis) je jak ekspektorans i snažno djeluje protiv rodova bakterija Staphylococcus, Streptococcus i Escherichia. Ružmarin kemotip verbenon smiruje kašalj te smanjuje produkciju sluzi u plućima.
  • Ravensara (Cinnamomum camphora) - prilikom prvih simptoma gripe ili virusnih dišnih infekcija uspješno zaustavlja ili ublažava razvoj bolesti. Ulje ravensare direktno djeluje protiv virusa i osnažuje imunološki sustav.
  • Eukaliptus globulus (Eucalyptus globulus) - češće se koristi kod infekcija donjih dišnih puteva. Aromaterapeut dr. Jean Valnet objavio je da raspršena dva postotna otopina eteričnog ulja eukaliptusa globulusa uništava 70 posto stafilokoka u zraku.

Doznaj koje još teškoće možeš riješiti upotrebom eteričnih ulja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.