Zdravlje 03. svibnja 2019.

Aktivni ugljen - od starog Egipta je u službi ljepote i zdravlja, evo za što ti sve može poslužiti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ugljen se oduvijek smatra jednim od najvećih prirodnih pročišćivača organizma. Aktivni ugljen kao dio higijene nije novost jer su ga i stari Egipćani koristili još 1500 godina prije Krista. Postoji priča da ga je Kleopatra koristila za izbjeljivanje zubiju, njegu kože, prirodno čišćenje te se nagađa da je oči obložila ugljenom.

U suvremenoj medicini koristi se kao lijek za ublažavanje nuspojava trovanja želuca te čišćenje lica i tijela od suvišnog sebuma, prljavštine i prištića. Također može se koristi i za pranje rublja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by M O R G A N R A S M U S S E N (@clean.beauty.boss) on

Naravno, kad govorimo o ugljenu ne mislimo na ostatke koji ti ostanu nakon roštiljanja jer je on pun kemikalija već na aktivni ugljen koji potječe od drva ili ljuski kokosa te se tretira kako bi se povećala njegova sposobnost vezanja na toksine. Rezultat je crni prah ugljena koji je dostupan u nekoliko oblika - kao prašak, u kapsulama, kao sapun i proizvodi za zube. 

Za miss7, dermatologinja Elvira Lazić Mosler komentirala je koliko je zapravo aktivni ugljen dobar za naše tijelo: ''Korišten u malim količinama u beauty proizvodima ne može naštetiti našem tijelu - niti ga lišiti baš svih nutrijenata ili toksina.'' Dermatologinja se osvrnula i na njegovo korištenje: 

Zbog svoje sposobnosti vezanja nečistoća, masnoća i mikroorganizama, aktivni se ugljen koristi u brojnim kozmetičkim pripravcima namijenjenima čišćenju kože lica i vlasišta - kao što su maske za lice za čišćenje i smanjivanje pora, eksfolijatori i drugi proizvodi za liječenje akni, šamponi za pročišćavanje vlasišta koji učinkovito uklanjanju masnoću i toksine iz vlasišta, a kosi daju veći volumen. Aktivni ugljen je važan sastojak pasta za zube jer adsorpcijom zubnog plaka ima učinak izbjeljivanja, a uz to uravnotežuje pH u usnoj šupljini, sprječava nastanak karijesa, uklanja loš zadah i sprječava upalu desni.

Doktorica Lazić Mosler je također otkrila za što je još dobar aktivni ugljen, a možda za to nisi znala - za ubode insekata i kukaca: ''Aktivni ugljen učinkovito privlači i toksine iz kože, te se može koristiti u topikalnim proizvodima namijenjenima ublažavanju simptoma nakon uboda insekata i kukaca, kao što je npr. pčelinji ubod, a može i spasiti život vezanjem toksina iz kože u slučaju uboda opasnijih insekata koji sadrže jake otrove. Tada se aktivni ugljen primjenjuje u obliku toplih obloga s malo vode i kukuruznog škroba ili lanenog praha.''

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CharcOral (@charc.oral) on

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.