Zdravlje 25. listopada 2010.

8 najčešćih pitanja o kontaktnim lećama

Lece1_
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Saznaj koja je razlika između jednodnevnih i mjesečnih leća, koliko ih često mijenjati, te kolika im je cijena. Donosimo ti osam najčešćih pitanja o kontaktnim lećama na jednom mjestu

Što su zamjenske kontaktne leće?

Zamjenske kontaktne leće nose se određeni period vremena, zatim se bace i zamijene novim parom.

Važno je razumjeti razliku:

  • jednodnevne leće (kao Dailies AquaComfort Plus): potrebno ih je zamijeniti novim parom svakog dana
  • mjesečne leće (kao Air Optix Aqua): potrebno ih je zamijeniti novim parom jednom mjesečno

Raspored zamjene i nošenja

Česte su zabune oko toga što znači raspored zamjene, a što raspored nošenja kontaktnih leća:

  • raspored zamjene kontaktnih leća odnosi se na to koliko često bacaš stari par i uzimaš novi par leća, odnosno jesu li jednodnevne ili mjesečne.
  • raspored nošenja kontaktnih leća odnosi se na to koliko dugo nosiš kontaktne leće prije nego ih izvadiš iz očiju.

Zamjenske kontaktne leće mogu se propisati za dnevno ili produženo nošenje, ovisno o fiziologiji oka, o tvojim potrebama te, naravno, o vrsti leća. Slijedi preporuke svog očnog specijalista i preporuke proizvođača.

Zašto uopće vaditi leće iz oka?

Proteini, kalcij, lipidi i ostali prirodni sastojci suza talože se na lećama. Te naslage čine leće manje udobnima nego kada su potpuno nove, pa tvoje oči mogu biti sklonije infekcijama. Naravno, leće se mogu očistiti no čišćenje nije 100 posto učinkovito.

Imaj na umu preporuku proizviđača

Što češće mijenjaš kontaktne leće, to će ti oči biti zdravije.

Proizvođači preporučuju određeni raspored zamjene kontaktnih leća na temelju toga koliko se dugo mogu nositi prije nego se na njih natalože proteini, kalcij ili lipidi. Unatoč čišćenju leća, ako se ne radi o jednodnevnim lećama koje se mijenjaju svaki dan, na svim kontaktnim lećama pojavit će se naslage koje se ne mogu ukloniti i koje se talože na lećama. Te naslage čine leće manje udobnima nego kada su bile nove, i oči su ti podložnije infekcijama.

Stoga treba slijediti preporuku proizvođača i ne nositi preko rasporeda zamjene koji proizvođač preporučuje.

Zamjenske leće

Koja je razlika između zamjenskih i ne-zamjenskih leća?

Čak i prije nego što su se pojavile zamjenske leće, bilo je poznato da česta zamjena leća pridonosi očuvanju zdravlja oka i jasnoći vida.

Proizvođači kontaktnih leća razvili su nove metode proizvodnje kako bi proizveli visoko kvalitetne leće u većim serijama, s nižim troškom proizvodnje. Taj je napredak doveo do nižih cijena leća i omogućio češću zamjenu leća.

Koliko koštaju zamjenske kontaktne leće?

Mjesečne silikon hidrogel (leće nove generacije, ''leće koje dišu'') kao što su Air Optix Aqua, stoje cca 6 kuna dnevno, zajedno s troškom otopine. Čak su i jednodnevne kontaktne leće povoljnije nego što mnogi ljudi misle. Već od 9 kuna dnevno možeš nositi jednodnevne leće. Također, kod jednodnevnih leća nema troška otopina za čišćenje leća.

Zašto odabrati mjesečne kontaktne leće?

Mjesečne kontaktne leće mijenjaju se jedan puta mjesečno. Najlakše je zapamtiti kada ih trebaš zamijeniti novim parom – npr. svakog prvog dana u mjesecu, kada ideš u mjesečni shopping ili uplaćuješ članarinu u fitness centru.

''Leće koje dišu'' nove generacije, Air Optix Aqua, napravljene od novih materijala kao što je silikon-hidrogel, izrazito su udobne i propuštaju do 5 puta više kisika od leća starije generacije. Možeš ih ugodno nositi tijekom cijelog dana, navečer ih skineš i očistiš i ujutro ponovo staviš.

Koji je raspored zamjene kontaktnih leća ispravan za mene?

To ima više veze s tvojim očima nego sa samim kontaktnim lećama. Bitno je kako tvoje oči reagiraju kada nosiš leće. Kod nekih osoba oči luče više proteina i lipida nego kod drugih, stoga se leće moraju mijenjati češće.

Temeljitim pregledom, oftalmolog ili optometrist pomoći će ti odrediti najbolji raspored nošenja i zamjene kontaktnih leća. Trenutno u nekim optikama traje promocija:

  • za nove korisnike – u nekim optikama i poliklinikama uz pregled za leće dobiva se promo start paket s poklonom. Popis optika/poliklinika možete naći ovdje
  • za korisnike AirOptix Aqua ili AirOptix Aqua for Astigmatism - kupnjom dvije kutije mjesečnih kontaktnih leća Air Optix Aqua dobivaš na poklon elektronski podsjetnik koji odbrojava 30 dana (unatrag), te obavještava da svoje kontaktne leće trebaš zamijeniti novim parom.

Više informacija možeš pronaći na: www.kontaktne-lece.net i www.recitoocima.com.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.