Zdravlje Wellness 06. lipnja 2019.

7 najboljih savjeta za oporavak oštećene kose

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čini nam se da su problemi s kosom vječni i kao da uvijek može izgledati bolje. Ako je tvoja kosa suha, vrhovi su joj ispucali i beživotna je, vjerojatno imaš oštećenu kosu.

"Gotovo sve što radimo za kosu - pranje, češljanje i četkanje - uništava površinska vlakna kose", rekao je Kevin Mancuso, frizer i kreativni direktora Nexxusa, za Women's Health. "Dublji problemi se događaju s peglanjem, feniranjem, bojanjem, izbjeljivanjem i drugim kemijskim procesima." 

Takvi procesi mogu utjecati na strukturu tvoje kose, ali to naravno možeš izliječiti i postići zdraviju kosu. 

Pažljivo ju peri

Baš kao što imaš zaštitne proizvode u njezini svoje kože, trebala bi imati sličnu rutinu i za kosu. "Pranje i ispiranje kose s pogrešnim proizvodima može tvoju kosu dehidrirati", rekao je Mancuso, ističući: "Zato je važno odabrati formulaciju prilagođenu tipu i stanju tvoje kose."

Ako imaš obojenu kosu, Mancuso preporučuje ko-pranje, korištenje hidratantne kreme koja vlaži i čisti kosu bez površinskih surfaktanta, kako bi se zadržala sva vlaga na mjestu.  

Ako je tvoja kosa oštećena, pogotovo ako si koristila bilo koju vrstu blajhanja ili kemijske obrade, moraš vratiti keratin i glutaminsku kiselinu koji su izgubljeni. "Ozbiljno oštećena kosa gubi visoku razinu oba nutrijenta", rekao je Mancuso. Potraži proizvode upravo s tim sastojcima. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Tretmani proteinima

Devedeset posto tvoje kose sastoji se od proteina, zbog čega su stilisti i dermatolozi opsjednuti tretmanima proteinima za kosu. "Oni ojačavaju kosu, štite je od prekomjernog gubitka vlage, čine ju debljom i sjajnijom te popravljaju oštećenja", rekla je dr. Francesca Fusco, dermatologinja koja radi na Wexler dermatologiji u New Yorku. Tretmani obično dolaze u obliku regeneratora, seruma ili maski koje sadrže visoku razinu proteina kako bi ojačali proteine u kosi.

Tretmani proteinima nisu novi trend, ali formule su poboljšanje posljednjih godina kako bi se postigli najbolji mogući rezultati. I ovisno o razini oštećenja kose, možda će ti trebati drugačiji intenzitet. No, pazi da ne pretjeraš jer možeš postići kontraefekt

Suzdrži se od upotrebe pegle za kosu, figara i sušila

Vjerojato si očekivala ovaj trik, ali to je zato što on doista funkcionira. Kosa se gotovo u cijelosti sastoji od bjelančevina, a "toplinski styling" šteti tim proteinima.

Međutim, ako ćeš koristiti peglu ili sušilo za kosu, uvijek koristi sprej za zaštitu od topline. Mancuso preporučuje brze kretnje sa sušilom i peglom za kosu kako bi smanjila vrijeme korištenje, a time i oštećenja. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Napravi domaće tretmane

Ako imaš manje oštećenu kosu, maska napravljena u tvojoj kuhinji ti može pomoći. Pokušaj s receptom koji sadrži proteine s nekom vrstom ulja tako da možeš dobiti i proteine i hidrataciju. Primjerice, maslinovo ulje i žumanjak, iako je maska neuredna, kosa će ti već od jednog tretmana postati mekša. Također, možeš pomiješati grčki jogurt s medom i kokosovim uljem. Samo pazi da koristiš običan jogurt bez okusa. "Ne zaboravi temeljito isprati kako ti kosa ne bi bila gruba i zapetljana", rekla je dr. Fusco. 

Koristi ulja

U slučaju da nisi čula, ulje za kosu je tvoj prijatelj i ne mora ju mastiti. Potraži opcije koje su suhe i lagane. "Volim kokos, babasu, marulu, ricinus i argan", rekao je Mancuso. Ulja su duboko hidratizirajuća i mogu nadoknaditi izgubljene lipide u oštećenim nitima. Stavi nekoliko kapi na vlažnu ili suhu kosu, najviše na krajevima. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zaštiti kosu od UV zračenja 

Vrijeme provedeno vani može doći na naplatu tvojoj kosi. Ne samo da je tvoje vlasište jednako osjetljivo na rak kože kao i ostatak tvog tijela, nego izloženost UV zračenju može dovesti i do razgradnje proteina, uzrokujući lom ili čak gubitak kose. Ako ne želiš trljati masnu kremu za sunčanje po kosi, koristi proizvode za kosu s UV zaštitom. Oni koriste sastojke koji se nalaze u tradicionalnim kremama za sunčanje (avobenzone, cinkov oksid i sl.) i prirodne ekstrakte za zaštitu, ali također mogu i hidratizirati i stilizirati. 

Možda te zanima... Suha kosa: Frizerka otkriva kako kvalitetna boja štiti kosu Ljepota i relax

Pažljivo se češljaj

Čak i češljanje ili četkanje struže površinu tvoje kože, što može uzrokovati zatupljivanje i oštećenje kutikule, a to može uzrokovati lom tijekom vremena. Kad četkaš kosu, pogotovo ako je mokra (mokra kosa je mnogo krhkija od suhe kose), uvijek uzmi vremena i kreni odozdo prema gore. Ako imaš puno čvorova u kosi, trebala bi dodati sredstvo za raščešljavanje te potražiti četku koja je posebno dizajnirana da bude nježna. 

Masna kosa: Frizeri otkrivaju koji šampon je najbolji, te postoji li rješenje

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.