Zdravlje 23. prosinca 2019.

5 najboljih knjiga za osobni rast koje su nam privukle pažnju u 2019.

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stiglo je vrijeme je podvlačenje crta, u svim područjima pa tako i vezano za knjige.

Godina je bila bogata naslovima samopomoći i duhovnog razvoja, a mi smo izabrali one koji su nas najviše impresionirali i ostavili trajan dojam. Svaki je izvrstan u svojem (pod)području pa ga, ako ga već nemate, možete pokloniti sebi ili nekom drugom dragom kao vrijedan dar.

1. Unutarnje inženjerstvo – Sadhguru

 | Author: PR Foto: PR

Knjiga koja je po objavljivanju na hrvatskom jeziku postala trenutačan hit te i dalje krasi vrhove ljestvica najprodavanijih. Mistik, učitelj, humanitarac i aktivist Jaggi Vasudev, poznatiji kao Sadhguru, moderan je jogi koji je doživio prosvjetljenje te svojim djelovanjem pomaže milijunima da dožive isto. Sadhguru nam objašnjava kako naš unutarnji svijet može biti baš onakav kakav želimo ako primijenimo jogijske tehnologije.

Nadahnuti uvidi ovog vizionara o postojanju dimenzija koje nadilaze um i tijelo popraćeni su vrlo praktičnim uputama kako bismo i sami okusili beskonačnost, ali i omogućili svojem umu i tijelu da optimalno funkcioniraju u materijalnom svijetu. Njegove su poruke kristalno jasne, primjenjive i duboke te će uzburkati srce suvremenog duhovnog tražitelja i zaintrigirati sve one koji žele više radosti i mira.

2. Okruženi psihopatima – Thomas Erikson

 | Author: PR Foto: PR

Autor superpopularnog naslova „Okruženi idiotima” odvažio se na korak dublje u dubine ljudske psihe. U ovom naslovu istražuje mračnu stranu psihe koja se najčešće manifestira u manipulativnom ponašanju psihopata. Iako nas taj pojam plaši, i prva nam je asocijacija neki serijski ubojica, psihopati su svuda oko nas te trebamo držati oči širom otvorene.

No, psihopati su rijetko osobe koje izravno krše zakon, a mnogo češće ljudi na čelnim pozicijama kojima je izložena većina nas, bilo posredno ili neposredno. Erikson vrlo jasno izlaže svoj sustav prepoznavanja psihopata te neutraliziranja njihova utjecaja na nas. Zastrašujuća knjiga, moramo priznati, ali njegov pristupačan stil i praktičnost izdvajaju je kao naslov kojeg se neće sramiti bilo koja kućna biblioteka.

3. Granice – Henry Cloud i John Townsend

 | Author: PR Foto: PR

Osjećate da vas drugi ne cijene dovoljno, da vas iskorištavaju? Iscrpljeni ste od previše obveza na poslu i u privatnomu životu? Možda je vrijeme da naučite kako reći „ne“, a sve uz pomoć ove knjige koje je promijenila život milijunima ljudi. U njoj ćete pronaći odgovore na pitanja o tome zašto često osjećate krivicu, kako postaviti granice a da i dalje budete voljeni, kako postupiti kada nekoga povrijedite svojim „ne” i slično. Knjiga je vrlo korisna, ali moramo vas upozoriti da naginje katoličkom nauku te obiluje religijskim primjerima. Iako je u osnovi temeljena na kršćanskom nauku, ima dovoljno kvalitetnih savjeta i za zagrižene ateiste.

4. Budni u 5 – Robin Sharma

 | Author: PR Foto: PR

Sharma je uistinu jedan od najpoznatijih „gurua” modernog doba. S lakoćom puni dvorane u kojima drži vrlo zanimljiva predavanja proizašla iz njegova bogata životnog iskustva i knjiga koje je napisao. Njegov „Redovnik koji je prodao svoj Ferrari” sada je već klasik, a najnovija knjiga govori o jednom potpuno usustavljenom pristupu uspjehu. Naslov će vam natuknuti što je unutar korica, ali mi smatramo da je on samo udica.

Naime, iako se doista govori o buđenju u zoru (ili prije), Sharma na svakoj stranici donosi dio svoje isprobane metodologije koju, kako knjiga odmiče, formira u cjelinu. Kako se fokusirati na bitno, kako smanjiti utjecaj tehnologije (posebice društvenih mreža i besciljnog surfanja), kako uz duh održati zdravim i tijelo – ovim izborom tema iz knjige nismo zagrebali ni površinu. Također, stil pisanja vrlo je nadahnut i zabavan.

5. Mudrost vukova – Elli H. Radinger

 | Author: PR Foto: PR

Ova čarobna knjiga u knjižare je stigla tek nedavno, ali odmah nas je osvojila. Vukovi su puno više nalik ljudima nego što smo ikada slutili. U stvari, mogu nas naučiti kako biti boljim ljudima. Oni se igraju, vole, brinu za druge, pokazuju suosjećanje, umiru od slomljena srca, čeznu za domom, surađuju i beskrajno su strpljivi, a njihovi vođe znaju kada poslušati sljedbenike.

Prirodoslovka Elli H. Radinger vodi nas na putovanje u srce vučjeg čopora otkrivajući nam koliko su organizirani i što nas mogu naučiti o obitelji, preživljavanju, vodstvu, predanosti te kako uživati u onome što nam život pruža. Nijedna druga knjiga neće vas toliko približiti istini o vukovima – i nama samima. Rijetka knjiga koju valja pročitati barem jednom jer donosi fascinantne uvide u psihologiju društvenog uređenja – kako vukova, tako i ljudi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.