Psiha i seks Moje emocije 12. listopada 2017.

Znanstvenici dokazali da je bolje biti sam nego s krivom osobom!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nedavno su znanstvenici objavili da je bolje biti sam nego biti s krivom osobom. Studija je objavljena u znanstvenom časopisu „Obiteljska psihologija” i pokazalo se da je bolje biti sam nego u lošem odnosu, jer su odnosi jako povezani s fizičkim i mentalnim zdravljem.

Možda te zanima... Veza na kušnji: Može li opstati veza pušača i nepušača? Psiha i seks

Prije dolaska do ovog zaključka, istraživači sa Sveučilišta u Buffalu (New York, SAD) proveli su dvije godine istraživanja na odnosima 200 mladih ljudi, koji su bili u ozbiljnim vezama. Nije važno radi li se o braku ili samo o bliskom odnosu, bitno je koliko odnos kao takav utječe na naše zdravlje.

Razmišljanje koje može loše utjecati na zdravlje

Mnogi od nas vjeruju da je bolje imati nekog u životu, čak i ako se ne osjećamo potpuno sretni s tom osobom, samo da nismo usamljeni ni sami. No, ispada da takvo razmišljanje može imati negativan utjecaj na naše zdravlje.

Rezultati su pokazali kako partneri koji se osjećaju ugodno u vezi imaju veliko razumijevanje jedno za drugo i nemaju svakodnevne konflikte jer znaju da svađe nisu rješenje niti su zdrave. Prema Ashley Barrenu – glavnom autoru studije, nedostatak stabilnosti u odnosima izravno je povezan s depresijom, ovisnošću o alkoholu i zdravstvenim problemima u cjelini.

Možda te zanima... Koliko traje seksualna strast u vezama i zašto uzbuđenje slabi? Psiha i seks

Isto je pitanje postavljeno i u znanstvenom časopisu "Psihosomatska medicina". Oni su čak objavili konkretne brojke. Na primjer, osoba koja stalno ima svađe s partnerom, ima 8,5% veći rizik od kardiovaskularnih bolesti nego netko tko živi u ljubavi i skladu sa svojim partnerom.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Što kada baka i tetka pitaju kada ćeš imati dečka?

Stoga, bilo bi dobro da zastaneš malo i promisliš o odnosu u kojem se nalaziš, uzmeš papir i olovku i odgovoriš na ova pitanja uz pomoć skale od 1-10. – 1 je loše, 10 je izvrsno.

Koliko si uistinu sretna? Koliko te ta veza ispunjava? Koliko voliš sebe i koliko voliš svog partnera? Koliku slobodu imaš u vezi, kakvo je međusobno  povjerenje?

Kada dođeš do odgovora, možda bi trebala nešto promijeniti u svom životu i obratiti pažnju na svoje zdravlje. Ali, isto tako kada baka, tetka ili rođaci pitaju“ kada ćeš imati dečka“- sada imaš i znanstveni odgovor.

Možda te zanima... Treba ti emocionalna povezanost prije seksa? Možda si demiseksualac Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.