Psiha i seks Moje emocije 30. rujna 2020.

Život poslije rastave: 7 stvari koje trebaš shvatiti

Foto: shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se rastava braka često usredotočuje na negativne aspekte života, postoje i pozitivne promjene koje su važne spomena i koje će ti u suštini pomoći kroz ovaj iako na početku bolan, na kraju pozitivan događaj.

'Nemojte me krivo shvatiti - ja sam voljela svojega muža, ali vrijeme koje smo proveli razdvojeni nakon rastave pokazalo mi je koliko sam malo u tom periodu voljela sebe", započela je svoje pismo Margaret Jacobsen koja je za Bright Side navela nekoliko pozitivnih učinaka koje je rastava braka imala na nju i njeno psihičko stanje. Prenosimo ih u cijelosti.

Život postaje lakši nakon razvoda

Da, postojat će trenuci kada ćeš biti uplašena. Ali, moraš shvatiti i da bi napokon mogla biti svoja i shvatiti što zapravo želiš od života. U osnovi, razvod je nova stranica i korak po korak nakon njega postaješ potpuno druga osoba. Izgubi se, da bi se mogla ponovno pronaći i shvatiti da je tvoj brak u konačnici bio toksičan, ne samo za tebe, već i za tvojeg partnera možda.

Možda te zanima... Rastava braka nije neuspjeh, već dokaz da je brak bio uspješan? Psiha i seks

Shvati da će i tvoja djeca imati kvalitetniji život u mirnijim okolnostima

Ako si se prije razvoda neprestano brinula i pitala se hoće li tvoja djeca biti dobro bez tebe cijelo vrijeme ili bez svojega oca, shvati da su te brige neutemeljene. Možda će im upravo vaš razvod donijeti samostalni rast i ojačanje koje trebaju. Da, bit će teških dana, pogotovo ako su djeca mlađa, no zbog tog iskustva i oni će postati hrabrije i odgovornije osobe. 'Nova stvarnost' pogodit će ih, ali nastavit će ju istraživati. Život s rastavljenim, ali sretnim roditeljima uvijek je bolji od života u nesretnoj obitelji i braku.

rastava braka | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Razlika u dobi od pet godina statistički znači da je 18 % veća vjerojatnost da ćeš se razvesti, nasuprot samo 3 % kada je u pitanju razlika od samo godinu dana među partnerima

Shvati da plakanje nije znak slabosti

Plakanje te ne čini slabom.To je normalna stvar, normalna pojava i osjećaj koji dolazi s vremena na vrijeme. Prihvati sebe i prihvati svoje osjećaje. Također, uredu je i da te djeca vide uplakanu. Neka i oni znaju da su suze sastavni dio života i da one nisu ništa čega se trebaju sramiti. Također, neka vide i da njihova majka nije 'robot', već je žena, od krvi i mesa, kojoj ponekad treba utjeha kako bi sutradan mogla još jača stati na svoje noge.

Krivnju ćeš možda vidjeti kao najtežu stvar koju moraš napustiti

Za mnoge žene nakon rastave najteže je bilo prihvatiti da život više neće biti isti i da se neće ostvariti oni planovi koje ste imali zajedno. Čak i one žene koje su bile sretne nakon rastave, čak i one su se u momentima pronašle obgrljene osjećajem krivnje i tuge što nešto, na čemu mnogi godinama rade, naposljetku ipak nije uspjelo. No, prestani kriviti samo sebe i prestani sama sebi uništavati energiju. Sposobna si za sve i možeš sve što zacrtaš u svojoj glavi. Pusti prošlost neka bude prošlost!

Možda te zanima... Varljivi osjećaji: Zašto varaju muškarci, a zašto žene i kada je vrijeme za rastavu Psiha i seks

Nemoj se voditi 'savršenom vezom ili brakom' koju opisuje društvo

Rad na 'idealnoj' vezi koju odobrava društvo možda je nešto na što trebaš zaboraviti. Završi školu, zaposli se, zaruči se, vjenčaj se i rodi djecu - možda taj plan nije za tebe. Rad na savršenoj i idealnoj vezi nešto je što nas uče u filmovima i serijama, ali možda je vrijeme da prestaneš težiti tomu. Možda ne želiš kupiti kuću, već putovati, možda ne želiš djecu, već puno kućnih ljubimaca - tvoje odluke su samo tvoje i ustraj na njima. Veza i brak temeljena na izgradnji 'savršenstva' nešto je što će na kraju zapravo i biti ono što će vas udaljiti jedno od drugoga i razdvojiti.

Nemoj čekati 'bolja vremena'

Čekanje i nada se sjajne su stvari, ali nisu dovoljne. Nemoj izgubiti sebe i šansu za boljim životom samo zato što se ne želiš trenutno riješiti nečega lošega. Nemoj odgađati svoje želje i snove, pogotovo ako to radiš već neko vrijeme. Stani i pokušaj shvatiti što je točno ono što ti želiš i učini to sada, ne kasnije!

Prihvati usamljenost i pretvori je u nešto pozitivno

Uživanje u vremenu sama sa sobom vrlo je važno. Da, možda će biti teško prilagoditi se na usamljenost nakon što godinama svoj životni prostor dijeliš s drugom osobom, ali ponekad je upravo to ono što trebaš. Vrijeme za sebe, svoj prostor, privatnost i malo samoće. Počni raditi na sebi, analizirati zašto se osjećaš kako se osjećaš i s vremenom sve će se to pretvoriti u jednu veliku, ali pozitivnu promjenu, savjetovala je Jacobsen.

Možda te zanima... Udana, neudana, rastavljena ili sama: Fućkaš konvencije - samo budi svoja! Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.