Psiha i seks 20. rujna 2021.

Žetveni Mjesec, najveći i najsjajniji puni Mjesec u godini imat će vrlo snažan utjecaj

Foto: shutterstock Pun Mjesec u rujnu se naziva Žetveni Mjesec jer su se pod njegovom svjetlošću obavljali poljski radovi
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednji puni Mjesec prije jesenske ravnodnevice slavi se diljem svijeta, a ovoga puta nalazi se u znaku Riba i donosi pojačanje emocija te izraženu intuiciju.

Rujanski puni Mjesec poseban je iz nekoliko razloga, a ujedno je i posljednje puni Mjesec prije jesenske ravnodnevice. Ovog rujna pojavit će se u noći s 20. na 21. rujan u 1:54 te će na nebu izgledati potpuno puno čak tri dana. Radi se o najvećem i najsjajnijem punom Mjesecu u godini koji svijetli narančastim nijansama. 

Godinama je zadnji mjesec prije jesenske ravnodnevice bio povezan sa žetvom. Osim što je označavao početak jeseni i kraj ljetne žetve, omogućio je radnicima u polju da žetvu odrade i tijekom večernjih sati jer je vidljivost bila velika pod sjajnim rujanskim uštapom. Upravo zbog toga nosi ime Žetveni Mjesec, na engleskom jeziku poznat kao Harvest moon
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Žetveni mjesec označava ne samo žetvu usjeva, nego i truda kojeg smo "posadili" proteklih mjeseci
 

Zbog svoje blizine Zemlji ima i vrlo snažan utjecaj i astrološki značaj. Žetveni u tom slučaju znači i onaj koji označava vrijeme promjene, u smislu da ćemo napokon žeti ono što smo sadili tijekom proteklih mjeseci. Nagovještava vrijeme promjena pa je zato sada idealno vrijeme da pogledaš unazad i prisjetiš se oko čega si se sve trudila posljednjih mjeseci i fokusiraš se na ostvarenje ciljeva koji su ultimativna nagrada trudu. 

Žetveni Mjesec ovoga puta nalazi se u znaku Ribe. Ribe vladaju našom psihom i duhom što znači da je ovaj period iznimno naglašene duhovnost i osjećaja. Snovi postaju jasniji, emocije jače, a intuicija izraženija. Zato bi ovo vrijeme trebala iskoristiti za meditaciju i pronalaženje mira. Ako Mjesec bude vidljiv zbog vremenskih prilika, preporučuje se i okupati u njegovoj svjetlosti kako bi se napunili novom energijom. 
 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Žetveni Mjesec posljednji je puni Mjesec prije početka jeseni

Žetveni Mjesec slavi se diljem svijeta. Mnogi kalendari kao jednu od referentnih točaka koriste upravo period Žetvenog Mjeseca. Tako primjerice, pun Mjesec u rujnu označava i početak Sukkota, židovskog blagdana sjenica koji se ove godine održava od 20. do 27. rujna. Kina, Vijetnam, Japan i druge azijske zemlje na dan rujanskog punog Mjeseca slave Festival Mjeseca kojim obilježavaju kraj žetve. U to vrijeme organizirana su promatranja Mjeseca s prijateljima i obitelji, a pripremaju se i slastice u obliku Mjeseca. 

Idući puni Mjesec čeka nas 20. listopada kada će se pojaviti već u 16:57. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.