Psiha i seks 27. prosinca 2010.

Završi godinu bez stresa

Sat_Nova_Godina
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kupovina darova, spremanje hrane, ukrašavanje prostorija, primanje gostiju, odlazak u goste i izbor odjeće, pa i putovanja, za mnoge predstavljaju veliki stres i iscrpljivanje. Važno je da tijekom blagdana odvojiš vrijeme za sebe i opustiš se u toploj mirisnoj kupki ili vježbajući u teretani

Upisuj u planer

Opsjednutost tradicijama troši mnogo vremena, energije i novca. Čemu robovati običajima, ako nas umaraju? Kupovanje darova za sve prijatelje i širu obitelj, ukrašavanje doma, tulum na Staru godinu... Odredi prioritete i obilježi samo one tradicije koji ti pružaju zadovoljstvo i ispunjenje.

Potom, pomozi si vođenjem bilježaka. Planeri, kalendari i dlanovnici nisu bez razloga među naprodavanijim artiklima: oni pomažu snalaženju u vremenu i prostoru. Popiši sve obaveze i planove, od darova koje namjeravaš kupiti i ljudi kojima se želiš javiti do recepata koje kaniš isprobati.

Na vrijeme obavi shopping

Vodi računa da je prosinac naporan mjesec za poštansku službu, a da ne možeš sve što želiš poslati mobitelom i internetom. Mnoge čestitke poslane nakon 15. prosinca nadalje ne stižu na odredište na vrijeme. Smisao čestitki i poklona da budu primljene, a ne poslane za Novu godinu.

Pravovremeno djelovanje važno je i kod priprema za gozbe. Čim prije odluči što ćeš peći ili kuhati za blagdane i procijeni koliko će ti kojeg sastojka trebati, kako ne bi na Staru godinu jurila do dućanima s popisima hrane koju nisi na vrijeme kupila.

Ne zaboravi na brašno, čokoladu i začine, a neke poslastice koje mogu dugo stajati napravi puno prije blagdana i spremi ih u zamrzivač. Još jedan detalj: ako očekuješ goste preko blagdana opskrbi se i zalihama toaletnog papira!

Odustani od savršenstva

Savršenstvo je nepoželjno u svim aspektima priprema za blagdane. Koliko god truda uložiš, malo će tko uočiti (i zapamtiti) jesu li svi kolači bili ukrašeni kao da ih je izradila prvorazredna slastičarnica i jesu li na paketićima s darovima vrpce vezane umjetnički.

Ne troši bezbrojne sate na razmišljanje o idealnim poklonima. Jedna je američka anketa pokazala da je potraga za savršenim darom najstresniji dio blagdanskog razdoblja, a pribavljanje sredstava za te poklone je vrlo blizu, na drugom mjestu.

Nešto od darova možeš nabaviti i preko interneta i uštedjeti si vremena. Imaš li puno darova za podijeliti, umatanje bi te iscrpilo pa si olakšaj posao korištenjem vrećica za darove. Dovoljno je da na ručku prikvačiš oznaku s imenom primatelja. Ne zaboravi i da je pretjerana velikodušnost u darivanju također stresna. Samo što stres plaćanja obično nastupa u siječnju.

Teži jednostavnosti

Ne mora (i ne može) svaki prosinački dan biti obilježen slavljem ili pripremom za njega, što uključuje i kupovinu. Neki dani smiju biti potpuno obični, kao da se radi o sredini listopada ili ranom ožujku.

Poželjno je da unaprijed odrediš par dana u svakom tjednu na koje nećeš biti dostupna slavljenički raspoloženim prijateljima i rodbini. "Imam druge planove", jednostavno im reci. Čak ako se ti planovi svode na izležavanje na kauču.

Na koncu, štiti svoje interese i brini se za sebe. Priušti sebi ono što ti uklanja stres, bilo da je to opuštanje u toploj mirišljavoj kupki, vježbanje u teretani ili upijanje omiljene glazbe. Ako si ti pod stresom, prenijet ćeš ga na okolinu, a ona će ga širiti dalje pa će od željenog blagdanskog raspoloženja ostati vrlo malo.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.