Psiha i seks 09. kolovoza 2011.

Zašto nemam seksualnu želju?

Par-Krevet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Monika, mlada je majka koja je nakon poroda oboljela od postporođajne depresije i hipotireoze, što je utjecalo i na njen seksualni život. Izgubila je interes za intimnošću, a taj problem je prati i danas, godinu i pol dana nakon poroda. Svjesna da ima muža koji je razumije i sa željom da riješi svoj problem, savjet je potražila kod seksualne terapeutkinje Nataše Barolin Belić

Zašto se nakon trudnoće javlja izostanak seksualne želje?

Mnoge mlade mame nakon poroda osjete smanjenje ili izostanak seksualne želje. Razlozi su, između ostalog, i u tome što su umorne od nespavanja, pune brige za malo biće (naročito ako se radi o prvom djetetu), prisutan je strah kako će se mama i tata priviknuti na drugačiji život nego kakav je bio dok nije bilo bebe.

S vremenom, kako beba raste, a mama postaje sigurnija i bolje "vlada" situacijom, seksualna želja se uglavnom vrati. U slučaju naše čitateljice Monike prisutan je i dodatni problem depresije što je svakako otežalo situaciju. Beba sada ima već godinu i pol, a majka još uvijek ne osjeća seksualnu želju. Mogući razlozi su da još doji, ne spava po noći, a možda je i zaposlena što zahtijeva dodatnu energiju koju ponekad ne znamo gdje pronaći.

Pročitajte zajedno knjigu o seksualnosti!

Kažeš kako imaš divnog muža i da vas dvoje možete pričati o seksualnim tegobama koje osjećate i to je jako dobro. Komunikacija i njegovanje intimnosti u paru je izrazito važno. Nastavite samo tako i pokušajte biti kreativni u istraživanju intimnosti: otkrivajte nove načine dodira i opuštanja jedno uz drugog.

Pokušaj biti zaigrana, unijeti u vaše intimne trenutke relaksaciju i uživanje u blizini jedno drugog i onda od toga postepeno gradite dalje. Pročitajte zajedno neku kvalitetnu knjigu o seksualnosti u braku.

Ukoliko ništa od toga ne bi pomoglo onda bih svakako preporučila da se javite seksualnom terapeutu. Stručna osoba će ti moći pomoći da sagledaš svoju seksualnu smetnju i vlastita očekivanja od seksa na drugačiji način te će ti pomoći da pronađeš seksualnu želju koju trenutno ne osjećaš i obnoviš svoju intimnost na novi način.

Zanimaju te ostali odgovori od Nataše Barolin Belić...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.