Psiha i seks 26. rujna 2011.

Uhvaćena u mrežu ljubomore

Ljubomora1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naše dvije čitateljice, Branka i Anita obratile su nam se jer imaju problema s ljubomorom u vezama - Branka je ljubomorna zbog odnosa koji njen partner ima s bivšom suprugom, dok Anita stalno provjerava i kontrolira svog dečka. Kako pobijediti ljubomoru i razviti povjerenje i sigurnost savjetuje im seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić

Ljubomora u 40-ima

Naša čitateljica Branka obratila nam se jer je u vezi s rastavljenim muškarcem i muči je ljubomora odnosno strah da će se on vratiti svojoj bivšoj ženi, s kojom ima djecu.

Odgovor stručnjaka

Ne možeš razgovarati sa svojim partnerom jer on to odbija i tvrdi kako nema kontakata s bivšom ženom? No, ti si sigurna da on održava kontakte s bivšom ženom, ali mu ne želiš reći da to znaš. Dakle, oboje ste neiskreni jedno prema drugome. Neiskrenost u najvećem broju slučajeva djeluje destruktivno na vezu. Razmisli o tome!

Možda bi bilo dobro da se zapitaš možeš li ovako dalje! Najbolje  da partneru priznaš kako si gledala u njegov mobitel i znaš da laže, pa će i on uvidjeti da si ti njemu lagala. To će biti bolno za oboje, ali vam daje šansu da vašu vezu očistite od tih laži koje ne doprinose niti vama niti vašem odnosu.

Ukoliko ne razgovarate otvoreno, ne vidim kako bi mogli riješiti situaciju jer ćeš ga i dalje pitati, on će i dalje lagati, ti ćeš mu i dalje skrivati da činiš nešto "nedopustivo". 

Iskrenost pomaže vezi!

Ako se volite pronađi u toj ljubavi snagu za iskrenost i povjerenje. Što se tiče njegovog odnosa s bivšom suprugom, on zbog djece treba s njihovom majkom biti u korektnom odnosu.

Vjerujem da ti je kao novoj partnerici to bolno i mislim da i o tome trebate razgovarati. Ne kako bi radila restrikciju na njegov odnos s majkom njegove djece, nego da bi on znao kako se osjeća žena koju voli i s kojom živi.

Ako ga smatraš dobrim i tolerantnim čovjekom, kao što tvrdiš, pouzdaj se u to i reci mu što si pročitala i kako se osjećaš. Vjerujem da iskrenost može pomoći i tebi osobno, a i tvojoj vezi.

Ljubomora u 20-ima

Čitateljica Anita je u dugogodišnjoj vezi sa srednjoškolskom ljubavi. Iako s njim želi izgraditi dom, Anitu muči vlastita ljubomora - svaku susjedu, kolegicu i prijateljicu vidi kao potencijalnu prijetnju, te ljubomornim ponašanjem i kontroliranjem guši dečka, ali i vezu. 

Odgovor stručnjaka

Svjesna si da tvoja ljubomora može jako štetiti vašoj vezi. Sama kažeš da gušiš svog partnera i to nije dobro za vaš odnos. Trebaš donijeti odluku hoćeš li vjerovati partneru ili ne. Naime, povjerenje jest pitanje odluke - da li ja kao zrela osoba odlučujem vjerovati svom partneru?

Ako je tvoj odgovor pozitivan, svaki si put kada te obuzmu ljubomorne misli i kada kreneš gledati internet ili Facebook, ponovi kako si mu odabrala vjerovati i da ne želiš napuhavati svoj balon ljubomore.

Nemoj hraniti svoju ljubomoru - što je više hraniš, bit će veća!

Gdje je korijen ljubomore?

Ako kažeš da te partner nije varao, upitaj se iskreno i u sebi - odakle dolazi uopće sumnja ako se to nije niti jednom dogodilo? Jesi li nesigurna sama u sebe? Je li u pitanju neko prošlo iskustvo?

Savjetujem ti da pročitaš kvalitetnu knjigu o partnerskim odnosima (primjerice "Kako primati ljubav", Harvilla Hendrixa).

Ako tvoji nemiri ostaju jaki i ako osjećaš da ti onemogućuju normalan život, onda bih svakako preporučila razgovor s psihoterepeutom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.