Psiha i seks Moje emocije 03. travnja 2017.

Tijekom života, tvoja osobnost se mijenja i više nego što misliš

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako vjeruješ da si ista osoba koja si bila i prije 10 ili 20 godina i da ćeš ista takva ostati do kraja života, rezultati ovog istraživanja mogli bi te razuvjeriti.

Riječ je o studiji koju su previli znanstvenici sa Sveučilišta Edinburgh i koja je započela davne 1950., što ju čini najdugotrajnijom studijom ljudskog ponašanja ikad provedenom, prenosi Health.com.

Davne 1950. znanstvenici su analizirali psihološke profile 1200 učenika u dobi od 14 godina. U izradi profila znanstvenicima su pomogli profesori, koji su svoje učenike procjenjivali u 6 kategorija: samopouzdanje, savjesnost, ustrajnost, želja za izvrsnošću, originalnost i stabilnost raspoloženja.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Imaš li zdravo samopoštovanje

63 godine kasnije...

Istraživači su 63 godine nakon provođenja prve studije, dakle 2013. godine, odlučili ponovno pronaći učenike koji su sudjelovali u istraživanju 1950. Njih 174 pristalo je ponovno sudjelovati u istraživanju, gdje su ponovno prolazili evaluaciju po istih 6 kategorija.

Kako početi misliti izvan okvira?

Umjesto profesora, ovoga puta u procjeni su pomagali njihovi bližnji jer svaki je ispitanik mogao povesti jednu blisku osobu sa sobom.

Osobnost se mijenja postepeno

U svojim zaključcima, koji su objavljeni u prosincu prošle godine, istraživači su istakli da gotovo i nema korelacije između rezultata dobivenih 1950. i 2013. godine.

Kad si "u banani", najgore je sjediti doma

Razlike nisu toliko izražene po pitanju stabilnosti raspoloženja i savjesnosti, dok su u ostalim kategorijama dobiveni potpuno različiti rezultati, prenosi Health.com.

"Osobnost se mijenja postepeno tokom čitavog života, ne kroz nagle promjene. Međutim, kada promatramo razlike u intervalu od 63 godine, gotovo da nema poveznice između starijih i novijih podataka", stoji u zaključcima.

Nauči pravilno izražavati svoju i nositi se s tuđom ljutnjom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.