Psiha i seks Moje emocije 28. ožujka 2018.

Srce bira najbolje za nas, kako ga naučiti slušati

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Srce je ono koje voli. Ono koje bira i ono što glavi nema nikakvog smisla. Srce je ono što nas potjera u rizik za nečim što želimo iako nas je strah. Srce je ono što sanja i vodi nas u smjeru koji je za nas bitan, koji nas vodi u bolji život. Srce je ono koje osjeća. Sve.

Super zvuči, zar ne?  To se može pročitati u raznim knjigama, a i pjesme pjevaju „Listen to your heart“ (Slušaj svoje srce), no što to znači? Što to srce zna, a ostatak nas samih je sklon zanemariti?

U fizičkom pogledu srce je ono koje simbolizira naš život. Kad liječnik dijagnosticira smrt, kaže: „Srce je prestalo kucati“. Jedan od prvih pregleda kad smo ugroženi je provjera pulsa, je li naše srce pumpa krv našim tijelom i na taj način opskrbljuje naše stanice kisikom i hranjivim tvarima i odnosi štetne tvari i ugljik dioksid. Svi smo to učili u školi.

I dok nam fizičko srce može nastaviti kucati, naše životno srce može već odavno biti mrtvo. Kad pustimo da nam iz života ode osoba do koje nam je bilo jako stalo, kad se odgovorimo od idućeg poslovnog pothvata jer nije sad vrijeme, jer je to preteško, jer je kriza. Kad si ne dozvolimo osjetiti dašak vjetra na licu, smijeh od kojeg nam se i oči smiju, kad se prestanemo diviti prirodi i životu oko nas. Kad prestanemo imati vremena za prijatelje. Kad se zaboravimo javiti roditeljima koji brinu za nas. Kad sebe svakodnevno kritiziramo i ubijamo u pojam. Kad zanemarimo obitelj jer smo prezaposleni. Kad odlučimo da više nećemo voljeti, jer je već toliko puta boljelo.

Možda te zanima... Istraživanje: Oduševit će te što djeci znači pojam “ljubav” Psiha i seks Možda te zanima... Snaga žene: Zašto bezrezervno vjerujem u ranjivost kao najveću moć Psiha i seks

Sa svakim od tih izbora srce neće biti sretno. Jer srce je život, a život želi biti i življen i proživljen, i osjećati, i disati i više od svega, voljeti. Voljeti sebe, voljeti druge, voljeti prirodu, voljeti kreaciju i neprestano se diviti.

Srce će odabrati oprostiti iako je bilo izdano. Srce će reći i pokazati kad nekoga voli. Srce će naći načina da vidi dragu osobu pa makar živjela tisućama kilometara daleko. Srce će odlučiti promijeniti karijeru iako cijela okolina govori da to nije pametno. Srcu će se svidjeti neka osoba koja i možda ne odgovara tvojim „standardima“. Srce će te potjerati da kreneš pjevati u zboru iako si već u mirovini i nikad prije si nisi ispunio tu želju. Srce će te ohrabriti da se oporaviš od teške bolesti zato jer biraš život.

Ego i glava to neće odabrati. Ljutit će se, zamjerati, odustajati, bojati se, očajavati: A zašto baš ja? I naći tisuću razloga zašto nešto NE trebaš učiniti. Srce će te tjerati da ipak i usprkos svemu, činiš. Možda se ponekad i zaletiš, možda će ponekad i boljeti, ali i to ćeš osjetiti, srcem.

Zato slijedi svoje srce. Ako nikad do sad nisi, nije kasno. Neka kuca. Neka se čuje.

Nezadovoljstvo raste i želiš promjenu? Skoči odmah. Slušaj sebe!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.