Psiha i seks Moje emocije 17. svibnja 2017.

Seminar Somatic Experiencing s dr. Levineom: Kako se nositi s traumom?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako u poodmakloj dobi više ne putuje često, dr. Levine odabrao je Zagreb za skorašnji seminar na kojem će detaljno objasniti temelje tjelesno orijentirane psihoterapije poznate kao Somatic Experiencing. Seminar će se održati od 23. do 26. lipnja u Hotelu Antunović.

Peter A. Levine doktor je medicinske biofizike i psihologije. Razvio je Somatic Experiencing, prirodan, tjelesno osvještavajući pristup zaliječenju trauma, te utemeljio Somatic Experiencing Trauma Institute. Dr. Levine bio je član Komisije za društvenu odgovornost Američkog psihološkog udruženja koja je razvijala pristup unesrećenima kod velikih nesreća i žrtvama etno-političkog ratovanja. Trenutačno je viši suradnik i konzultant u Meadows Addiction and Trauma Treatment Center (Meadows centar za bolesti ovisnosti i liječenje trauma) u Wickenburgu u Arizoni.

Doktor znanosti i spisatelj

Dr. Levine napisao je nekoliko knjiga o traumi. Njegov međunarodni bestseler “Buđenje tigra: iscjeljivanje traume” preveden je na 26 jezika, uključujući odnedavno i hrvatski. Levineov doprinos području tjelesno orijentirane psihoterapije nagrađen je nagradom za životno djelo Udruženja za tjelesnu psihoterapiju SAD-a.

Mjesečni Feng Shui horoskop

Razne psihoterapije tradicionalno su pokušavale promijeniti percepciju svijeta koristeći razum i uvid, uz modifikaciju ponašanja ili pomoću opijata i lijekova. Ipak, percepcije ostaju fundamentalno nepromijenjene sve dok se ne promijeni unutarnje iskustvo tijela. Čak i nakon smrti voljene osobe, ozljede, silovanja ili napada, osobe koje su preživjele ta iskustva mogu se oporaviti, prihvatiti što se dogodilo i nakon toga stvoriti nov život i novu zajednicu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Izbjegavanje suočavanja zarobit će te u prošlosti

Odgovor na traumu skup je obrambenih tjelesnih reakcija koje ljudi inicijalno mobiliziraju kako bi se zaštitili, ponajprije od opasnosti, a potom i od ponovnog proživljavanja doživljenog užasa, bespomoćnosti i boli.

No kako vrijeme prolazi, to izbjegavanje suočavanja drži ih zatočenima u prošlosti, nemoćnima da budu u potpunosti prisutni u sadašnjosti i nesposobnima da nastave ispunjeno živjeti. Fiksirani su na obrambene traumatske reakcije, sram, poraz i poniženje te se iznova u tijelu povezuju s proživljavanjem događaja koji je prouzročio traumu; odvojeni su od prošlosti, ali događaj se nameće u sadašnjosti.

Kolumna: Biti u pravu ili biti u miru

Dr. Levine na zagrebačkom će seminaru s polaznicima istražiti implikacije tjelesno orijentirane psihoterapije kao i najnovija otkrića neurološke znanosti o načinima na koje se mozak i tijelo nose s emocionalnim informacijama.

Ovaj trening prilagođen je psihoterapeutima, liječnicima, medicinskim tehničarima, terapeutima orijentiranima na tijelo i edukatorima, ali i svima onima koji žele ući u srž traume. Seminar je preduvjet za školu Somatic Experiencinga koja će uskoro biti pokrenuta u Hrvatskoj. Više doznaj na www.galbanum.hr ili kontaktiraj organizatoricu Lidiju Delić na radionice@galbanum.hr.

Na brige potrošimo čak 5 godina života, a ne rješavaju probleme

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.