Psiha i seks Seks i veze 17. veljače 2018.

Seks terapija: On bi svjetlo, ona mrak i što se skriva iza tih potreba

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kako pomiriti potrebu muškarca koji želi gledati tijelo žene za vrijeme spolnog odnosa jer je vizualni tip, a ona nije najsigurnija u svoje tijelo i ugodnije joj je kada su svijetla ugašena ili diskretna te što stoji u pozadini tih različitih potreba objašnjava mr.sc. Vesna Oršulić, dr.med. specijalistica obiteljske medicine, geštalt terapeutkinja i seksualna savjetnica.

"Mi smo društvena bića i ne znamo sami po sebi koliko smo lijepi i privlačni dok nas to naši najbliži još kao djecu ne pouče. Mudri roditelji znaju što je potrebno za samopouzdanje pa će u svojim komentarima voditi računa o tome, malo manje mudri o tome ni ne misle i govore svašta. Sigurno svaka žena pamti kad joj je otac rekao, ti si moja princeza ili nešto slično i malo po malo ona se tako počinje i osjećati i doživljavati", objašnjava dr. Oršulić i navodi pozitivan primjer mlade žene koja je u pubertetu naglo narasla i osjećala se užasno nezgrapno, ali joj je otac stalno govorio da je lijepa i ta djevojka kaže da i danas u glavi čuje te njegove riječi.

"Znači, iako se tada tako nije osjećala riječi i povjerenje u njih ostale su do danas. Naravno vrijedi i obrnuto jer najčešće djevojčice ne odrastaju uz takve poruke već češće čuju – pazi kako hodaš, obuci dulju majicu da pokriješ trbuh, nemoj nositi balerinke da ti se ne vide debele noge. Nažalost, iako su to riječi manje mudrih roditelja i one ostaju zapisane u našim glavama", govori terapeutkinja.

Zena_U_Rublja Možda te zanima... Kako apstinencija utječe na psihu žene? Zdravlje Vibrator450X300_2 Možda te zanima... Zašto vibrator nije dovoljan? Psiha i seks

Dr. Oršulić objašnjava da žene koje su u djetinjstvu slušale stalne kritike vezane za svoj izgled kada u odrasloj dobi dođu u kontakt sa suprotnim spolom rado od njih slušaju komplimente o svojoj poželjnosti i seksi izgledu, ali da u intimnosti vlastite nesigurnosti u njih ne vjeruju. Objašnjava da tada kreće gašenje svjetla, zamračivanje prostora, sakrivanje pogleda na tijelo koje muškarci toliko vole, a nesigurnim ženama predstavlja nelagodu.

"Kako bi se taj problem riješio žena se mora osjećati voljeno i poželjno na dnevnom svjetlu i to joj se može reći i pokazati u nebrojenim prilikama kroz dan jer tek tako osnažena može slobodno ući u spolnu igru i odgovoriti na partnerove zahtjeve. Muškarac osim što zahtjeva mora pokazati tijekom dana što mu se na ženi sviđa i pomoći joj osloboditi se nesigurnosti i onog starog glasa iz djetinjstva", govori dr. Oršulić i upozorava da je takvim ženama potrebno oprezno pristupati i kod uspoređivanja s prijateljicama, susjedama ili glumicama kao i da je važno podsjetiti žene da iako su muškarci vizualni tipovi na prvi pogled taktilno je ono što će ih definitivno osvojiti jer oni pod rukom ne osjećaju celulit i debljinu, premale ili prevelike grudi već tijelo koje im se radosno predaje i uživa u igri koju vode.

Doznaj više o radu dr. Vesne Oršulić

Je li aseksualnost urođena?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.