Psiha i seks 07. veljače 2011.

Savjeti za sretnu vezu u veljači

Zagrljaj.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U veljači, mjesecu ljubavi pronađi vrijeme da se posvetiš svom partneru, svaki dan ga nekoliko puta zagrli, prestani mu prigovarati i davati zadatke, ispravno se posvađaj i pomiri, a u tome će ti pomoći trikovi iz knjige 'Projekt sreća', autorice Gretchen Rubin

'Projekt Sreća' u izdanju Planetopije donosi živopisnu i britku priču autorice Gretchen Rubin koja je odlučila cijelu jednu godinu posvetiti potrazi za srećom. Gretchen je poglavlje ''Veljača'' posvetila ljubavi i odlučila poboljšati vezu sa svojim suprugom Jamiejem.

Izdavajamo nekoliko Gretcheninih savjeta za veljaču:

Sjeti se ljubavi -  'Ljubav je čudna. Jamieju bih bez oklijevanja darovala bubreg, ali bih se silno uzrujala ako bi me zamolio da svratim u drogeriju i kupim mu kremu za brijanje. Istraživanja pokazuju da su među parovima najčešći uzroci sukoba novac, posao, seks, komunikacija, religija, djeca, svojta, partnerova obitelj, uvažavanje i aktivnosti u slobodno vrijeme. Bračno zadovoljstvo znatno slabi po dolasku prvog djeteta. Točnije, razdorna prisutnost novorođenčadi i osobito tinejdžera opterećuje brak velikim pritiskom', piše Gretchen koja je u mjesecu ljubavi odlučila prestati uzimati svog partnera zdravo za gotovo'.

Prestani prigovarati - 'Kako bih si olakšala prestanak prigovaranja, sastavila sam popis tehnika za njegovo sprječavanje. Prije svega, budući da tiranski glas nije ugodno slušati, pronašla sam načine da jedno drugome bez riječi damo do znanja što je potrebno učiniti; kad sam stavila omotnicu na pod pokraj ulaznih vrata, Jamie je znao da bi je trebao poslati putem na posao. Ograničila sam se na podsjetnike sačinjene od samo jedne riječi. Umjesto da viknem: "Sjeti se, obećao si pogledati što je s kamerom prije no što odemo u park!", rekla sam samo: "Kamera!" kad je Jamie ustao od ručka' objašnjava autorica knjige ''Projekt sreća''.

Svađaj se ispravno -  'Stil svađanja vrlo je važan za zdravlje braka; Gottmanova istraživanja u "ljubavnom laboratoriju" otkrivaju da je mnogo važnije kako se par svađa nego koliko se svađa. Parovi koji se ispravno sukobljavaju, bave se jednom po jednom teškom temom umjesto da se upuštaju u rasprave koje pokrivaju sve zamjerke od prvog izlaska. Ti parovi lagano ulaze u rasprave umjesto da odjednom planu – i izbjegavaju bombe kao što su "Ti nikada " i "Ti uvijek ". Oni znaju okončati svađu umjesto da je održavaju satima'.

Dokaži ljubav - 'Počela sam Jamieju svako malo govoriti "Volim te" i tim riječima završavati elektroničke poruke. Počela sam ga i više grliti – kao i druge ljude u svojemu životu. Grljenje ublažava stres, pojačava osjećaj bliskosti i čak suzbija bol. Ljudi koji su u sklopu jednoga istraživanja imali zadatak mjesec dana svakodnevno pet puta zagrliti nekoga, nastojeći zagrliti što više različitih ljudi, postali su sretniji'.

Više info: www.planetopija.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.