Psiha i seks Seks i veze 29. listopada 2019.

Postoji li seksualni život tijekom ili nakon borbe s rakom dojke?

Foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Seksualna intima tijekom suočavanja s karcinomom dojke i nakon njega nešto je o čemu se rijetko govori i piše. Nadamo se da ćemo otvaranjem ove teme pomoći ženama, ali i muškarcima da se ne osjećaju usamljeno

Seks i intimnost mogu biti izrazito teški za većinu žena nakon dijagnoze karcinoma dojke. Uz emocionalni stres koji rak i njegovo liječenje uzrokuju, mnoge žene koje vode borbu s karcinomom suočavaju se s promjenama svog izgleda. Neke su promjene kratkoročne, primjerice gubitak kose i obrva, dok su druge puno intenzivnije i bolnije jer ostavljaju rane duboko urezane u osobu koja vodi borbu s bolešću. Riječ je o odstranjenju jedne ili obiju dojki. Kad se to dogodi, ženi je najteže stati pred ogledalo i prihvatiti sebe u izdanju koje nije mogla birati, nije željela i nije zaslužila.

U toj situaciji, o intimnosti sa svojim partnerom i ne pomišlja, a zagrljaj je jedina stvar kojom može zadovoljiti potrebu za bliskošću. U predavanju na znanstvenom simpoziju održanom 2017. godine klinička psihologinja i seksualna terapeutkinja dr. sc. Lovorka Brajković iznijela je podatak kako više od 50% žena oboljelih od raka dojke ima određene seksualne smetnje. Ovo su neke od stvari s kojima se žene oboljele od karcinoma dojke bore kad je riječ o seksualnoj intimi, a koje je odlučila s nama podijeliti anonimna sugovornica.

Manjak seksualne želje

Razne tjelesne promjene, posebice odstranjivanje grudi, mogu učiniti da se žena ne osjeća ugodno u svom tijelu, odnosno da se osjeća manje poželjnom. Odstranjivanje dojke često kao posljedicu ima i gubljenje osjeta u njoj, a time i smanjenje užitka prilikom seksa. Neke su žene izjavile kako više nikada neće jednako moći uživati u seksu jer im upravo partnerov doticaj grudi vraća sjećanja na karcinom i borbu s njim.

Naša sugovornica rekla je kako za vrijeme bolesti i liječenja nije ni pomišljala na seksualni odnos sa svojim partnerom. Operacija za operacijom, kemoterapija, pa ponovno operacija... Nakon operacije i odstranjivanja dojke moj mi partner nikad nije uputio zgražavajući pogled. Svejedno, nismo ni pomišljali imati seksualni odnos jer nemaš volje ni želje. Potrebe takve vrste u tim situacijama padaju u drugi plan.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vaginalna suhoća i iritacija

Pojedini tretmani za vrijeme liječenja raka dojke mogu utjecati na seksualni odnos te izazvati razne nuspojave. Ukoliko uslijed terapije dođe do prekida proizvodnje estrogena, javljaju se simptomi menopauze poput stanjivanja (atrofije) i suhoće vagine.

Osim što suha vagina čini seks bolnim i neugodnim, zbog ovog problema oboljele žene često gube želju za seksom.

Srećom, postoji niz tretmana koji mogu pomoći kod vaginalne suhoće, poput vaginalnih ovlaživača i maziva. Međutim, ova još uvijek tabu-tema može spriječiti razgovor oboljele žene s liječnikom zbog nedostatka otvorenosti po pitanju seksualnog života u stadiju bolesti.

Loše raspoloženje i depresija

Depresija je također jedan od faktora zbog kojih žena ne želi ili ne može imati seksualne odnose sa svojim partnerom u fazi bolesti ili nakon nje. Loše raspoloženje i anksioznost u ovom slučaju mogu brzo prerasti u stanje depresije koje je na kraju potrebno liječiti.

Liječenje raka dojke često uzrokuje smanjenje seksualne želje i otežano postizanje orgazma. Savjetovanje, razgovor sa stučnjakom i uporaba antidepresiva mogu pomoći. Osim zbog bolesti, žene dolaze do ovog stanja jer nemaju dovoljnu podršku okoline.

Žene su posebno frustrirane činjenicom da ih svi doživljavaju kao još jedan onkološki broj. Još ako nemaju osobu pored sebe koja će barem zagrljajem zadovoljiti određenu potrebu, to je jako teško. Meni je, nažalost, trebala bolest da shvatim tko mi je prijatelj i podrška te kako trebam živjeti.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

I partneri pate

Istraživanje provedeno među partnerima žena koje su saznale da boluju od karcinoma dojke pokazalo je kako je ova bolest uvelike utjecala na njihov suživot. Supružnici su opisali kako je saznanje o ženinu oboljenju utjecalo na svaki aspekt njihove svakodnevice, uključujući njihov pad uspješnosti na poslu, ali i nedostatak društvenog života.

Također, rak je negativno utjecao na njihovu komunikaciju, ali i na fizički, odnosno seksualni odnos. Supružnici su promjene i nedostatak seksa pripisali izmijenjenom fizičkom izgledu supruge (poput ćelavosti, gubitka grudi, ožiljaka), padu njezina samopouzdanja, ali i strahu da će joj intimni odnos izazvati bol.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Muškarci su često zatvoreni kada je u pitanju iskazivanje vlastitih osjećaja i ponekad ne znaju kako se nositi s težim životnim situacijama. Kako kaže naša sugovornica, seksualne prepreke za vrijeme bolesti ne bi nikako smjele ostati tabu-tema.

Seksualne prepreke za vrijeme bolesti i nakon nje nikako ne bi smjele biti tabu. Postoje onkološki psiholozi koji će vam pomoći u borbi i držati vaš razgovor u tajnosti, što znači da u potpunosti možete biti iskreni s njima i reći im što vas muči. Vjerujem kako će oni pomoći da se ponovno zavolite i prihvatite onakvima kakvi jeste te da nastavite živjeti život punim plućima.

Liječenje raka dojke predstavlja brojne izazove, a o nekima od njih, poput seksualnog života, rijetko se otvoreno progovara. Razumijevanjem svih emocionalnih, fizičkih i duhovnih aspekata bolesti možda možemo pomoći ženama da lakše prebrode sve prepreke na ovom putovanju.

Pozovi prijateljicu i sklopite #pinkypromiss - obećanje uz koje ćeš lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki. Ova kampanja pokrenuta je u partnerstvu Kinike za tumore KBC-a Sestre Milosrdnice, udruge Europa Donna, Nismo same i Sve za nju, pod pokroviteljstvom Roche Hrvatska. Više na pinkypromiss.24sata.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.