Psiha i seks 27. svibnja 2022.

Ruku na srce: Ovih 10 stvari znaš jedino ako imaš više od 40 godina!

Foto: Guliver/Shutterstock Žena razmišlja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Napuniti 40 godina? Ništa strašno! Dapače, pametnije smo i iskusnije i znamo bolje uživati…

Naravno, četrdesete su nove tridesete i to već svi znamo. Ali, čak i ako je trojka ispred samo broj, nekoliko stvari se mijenja nakon 40. rođendana. Nažalost, ali i hvala!

1. Nekako ta tri kilograma viška jednostavno više ne žele pobjeći. Ni više sporta, a ni manje čipsa ne pomaže. Loše u tome: zapravo, to nije naša mašta. Naš metabolizam samo postaje sporiji, a nimalo brži. Dobra vijest: za razliku od prošlosti, možemo se nositi s tim. Trebaju ti samo nove hlače. Ima i gorih stvari u životu.

2. Na plesnom podiju do 5 ujutro? To se događa, ali rijetko. Radije se nađemo u 20 sati kako bismo mogli biti u krevetu najkasnije do 2 sata. Naime, djeca nas bude u 7 ili jednostavno moramo nešto obaviti sutra. To ne znači da su naše večeri manje divlje, samo počinju ranije.

3. Kakav mamurluk?! Znaš onu jadnu mješavinu mučnine i glavobolje koja zapravo ne postaje ništa bolja s godinama. Zašto je to tako? Često prestajemo s treninzima, a ni jetra nam nije sve mlađa. Svejedno nastavljamo piti. Samo možda malo bolje vino nego prije deset godina.

4. Ta bora na obrazu odlučila je ostati. Prije pet godina ustajali smo ujutro i bili smo lagano naborani, ali nakon prve kave, malo hladne vode na licu i dva sata bez jastuka opet je sve bilo u redu. Najviše je ostala ta jedna kritična bora na čelu koja je i tako uvijek bila tu. Sada joj se po cijelom licu pridružuju brojne male tvrdoglave kolegice. Možemo li živjeti s tim? Da. Poželimo li ponekad ponovno izgledati kao da imamo 35? Također da.

5. Trčimo prvi maraton, konačno naučimo kako pravilno puzati, govoriti japanski ili čak dobijemo treće dijete. Zašto? Mi, kao i muškarci, imamo pravo na krizu srednjih godina. Kako se to izražava? Apsolutno pozitivno. Odjednom radimo stvari koje smo oduvijek željeli, ali nikada nismo mislili da su moguće.

6. „Ne“ postaje naša nova omiljena riječ. Koristimo je svaki put kada trebamo, ali je koristimo puno više nego prije i to bez „sorry“ nakon toga. Život je jednostavno prekratak da bi se stalno ispričavali.

7. Plešeš kao da te nitko ne gleda? Glasno pjevaš u autu premda je prozor otvoren? Nosiš one totalno otkvačene hlače s uzorkom ananasa? Sada sve radimo bez ikakvih inhibicija.

8. Ponovna okupljanja razreda odjednom su doista zabavna. Uostalom, više nismo u kasnim 20-ima i imamo što dokazati, ali smo u međuvremenu odrasli. Sada možemo razgovarati o uistinu zanimljivim stvarima i ne moramo se pretvarati da smo imali karijeru kakvu smo željeli imati, da naša djeca dobivaju samo petice ili da smo super atletski nabrijani.

9. Osjećamo se puno mlađe nego što jesmo. Svi nam se ljudi na zabavi čine tako starima, a imaju samo 43 godine. Kao i mi. Početkom 30-ih na ulici su nam se svi tako lijepo smiješili i sve je izgledalo kao flert?! A danas nas tu i tamo netko pita za smjer i uz to nam govori „Vi“? To se sada češće događa. Barem te dermatolog, oftalmolog i ortoped gledaju sa 40 godina s potpuno novom pažnjom. I to nešto vrijedi.

10. Općenito smo bolji nego što smo bili. Najmanje pet dana u tjednu. Pa, recimo četiri. Jer znamo da prirodno imamo više iskustva u svim područjima života od bilo koje 25-godišnjakinje. Zato što smo se u proteklih 20 godina uspjeli uvjeriti da ljepota nije pitanje godina – i zato što znamo da bi sve drugo bila besmislica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.