Psiha i seks Moje emocije 30. srpnja 2019.

Putovanja nas čine sretnijima nego bilo koje materijalno bogatstvo!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Novija istraživanja pokazuju da je najbolji način brige za mentalno zdravlje putovanje. Ne samo to, putovanja nas čine sretnijima nego bilo koje materijalno bogatstvo.

Brightside ističe da se brzo odlučujemo za kupovinu čim imamo novac u novčaniku. Sa svakom novom kupnjom osjećamo se malo sretnije, ali nekoliko dana kasnije to zadovoljstvo prođe. Naime, znanstvenici su otkrili da postoji način kako se jednom i zauvijek riješiti problema te pronaći istinsku sreću. 

Ispada da je glavna prepreka sreći prilagodba. Čim nešto što smo kupili postane svakodnevno i očekivano, razina zadovoljstva životom koju osjećamo opada i prisiljeni smo tražiti sljedeću stvar za kupnju. Taj se postupak ponavlja iznova i iznova. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Međutim, istraživanje provedeno na Sveučilištu Cornell pronašlo je način da se prekine ovaj štetni ciklus. Profesor psihologije Thomas Gilovich pokazao je da isti porast sreće doživljavamo kada kupimo nešto što želimo i kada putujemo. Ali - i tu je najvažnija stvar - količina sreće koja proizlazi iz naše kupovine opada s vremenom, dok uspomene na naše putovanje i dalje nas opskrbljuju hormonima sreće.

Možda te zanima... Moje duhovno putovanje: što sam naučila na hodočašću dugom 800 km Eko

Odlasci na razne vrste neobičnih događaja, izleti na putovanje, učenje novih vještina, čak i ekstremni sport - sve je to idealan izvor sreće za svakog od nas. Novi uređaj ili čak novi automobil s vremenom će postati samo još jedan običan objekt koji posjedujemo ili će na neki drugi način postati star i zastario. Svaka nova uspomena, s druge strane, postaje pravi izvor radosti koja ostaje s nama cijeli život.

Obitelj2 Možda te zanima... Bezbrižan odlazak na ljetno putovanje Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.