Psiha i seks Moje emocije 27. veljače 2020.

Priča o odvjetniku koji je odbacio sve i doživio osobnu slobodu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

I sami odvjetnici će vam potvrditi da se često nađu u situacijama koje od njih zahtijevanju žrtvovanje integriteta. Mnogi od njih su upravo od toga izgradili svoje bogate karijere.

Ipak, ako ste gledali film „Đavolji odvjetnik”, sjetit ćete se kako je – danas jedan od omiljenih glumaca – Keanu Reeves polako tonuo u mulj nemorala. No, da se ne udaljujemo od teme: ova knjiga Robina Sharme jedan je od velikih modernih klasika koji je dobio svoje novo izdanje. Radi se o poznatom naslovu „Redovnik koji je prodao svoj Ferrari”, a u glavnoj su ulozi dvojica odvjetnika.

Priznajemo, njih dvojica ne zaslužuju demoniziranje, osim ako se radi o šteti učinjenoj samima sebi. Stariji među njima, Julian Matle, legenda je koja privlači velike slučajeve, a time i veliki novac. Njegov kolega John, cijelu se svoju karijeru ugledao na Juliana te od njega marljivo učio. U trenutku početka priče, saznajemo da je moćni Julian, nažalost, doživio težak infarkt. Preživio jest, ali više se nikada neće vratiti na staro. Odvjetništvo je, po svemu sudeći, iza njega.

I dok se Julian oporavlja, John nas upućuje u neke pojedinosti njegova života, ali ovaj i dalje ostaje tajnom. Ta se tajna još više produbljuje kada saznamo da je, nekako se oporavivši, prodao sve što ima (čak i svoj obožavani crveni Ferrari) i nestao. Kamo odlazi osoba koja je navikla na luksuz i društvenu moć?

 | Author: PR Foto: PR

Nekoliko godina je prošlo, pripovijeda nam John, a o Julianu i dalje ni traga ni glasa. Sve dok se jednoga dana na vratima ne pojavi neobičan čovjek koji tvrdi da ga John vrlo dobro poznaje. Taj ga čovjek podsjeća na nekoga, ali je puno mlađi te odjeven u čudnu redovničku odoru. Nemalo je Johnovo čuđenje kada sazna da je mladi, zdravi i energični muškarac pred njim upravo Julian. „Onaj” Julian, da, ali ipak sasvim drukčiji. Kako je to moguće? Je li i on pred duhovno-tjelesnim slomom?

Nasreću, priča više nema neugodnih dijelova, već se kreće prema svjetlosti. Julian je, govori on svom starom prijatelju, otišao u Indiju pa nakon toga u jedan skriveni hram u Himalajama. Ondje je vrijedno skupljao znanje o tome kako postati sretan, zdrav, ispunjen i cjelovit. Sada to znanje želi prenijeti drugima jer davanje je dio ispunjenja.

Ostatak se priče odnosi na razgovor dvaju prijatelja u kojem Julian prenosi sve svoje stečeno znanje Johnu. A to je znanje itekako fascinantno. On će mu pokazati kako misliti radosne misli, slijediti vlastitu životnu misiju i poziv, razvijati samodisciplinu i postupati hrabro, cijeniti vrijeme kao svoju najvažniju imovinu, njegovati odnose te živjeti potpuno, iz dana u dan. Složit ćete se da je poznavanje
spomenutih vještina vrijedno svakom čovjeku bez obzira na njegove druge ciljeve. A vještine to jesu jer ih svatko može naučiti – ako ima volje te zna kako. Sharmin veliki plus nalazi se u živahnom i nadahnjujućem stilu pisanja te u apsolutnoj jasnoći kojom izlaže svoje ideje. Možda ćete se trebati potruditi sprovesti ih u djelo – to je ulog koji vjerojatno očekujete – ali ne vjerujemo da ih nećete intuitivno razumjeti. Odlična knjiga koja nam je napokon ponovno dostupna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.