Psiha i seks Moje emocije 22. studenoga 2016.

Prepoznaj i savladaj zablude te tako otkrij svoj pravi potencijal

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od tri koraka za nadvladavanje naših zabluda koja se poučavaju u budističkim učenjima o uvježbavanju uma, prvi je prepoznati ih, odnosno identificirati ih, drugi korak je suočiti se sa zabludama i na kraju naučiti nešto od njih.

Puno je bolje ne potiskivati one dijelove svog uma koji nam nisu dragi. Zablude i loše karmičke misli nisu urođene našem umu, ali dok to ne prihvatimo i dalje čuče u zasjedi u našem mentalnom podrumu. Čak ih možda nismo svjesni, no ipak nas proganjaju. Uzrokuju nam nelagodu i bolne osjećaje, a da i ne znamo zašto se tako osjećamo.

Potraži odgovor na pitanje 'Zašto skrivamo svoju ranjivost?'

Potrebno nam je samopouzdanje kako bi se suočili sa zabludama

Naše odbijanje da se suočimo sa svojim zabludama i priznamo ih kao svoje, gura ih u podrum, a odakle imaju veliki nevidljivi utjecaj na sve što u životu radimo. Umjesto toga trebamo imati samopouzdanja i integriteta da izvedemo ove unutarnje zablude na otvoreno, trebamo ih osvijestiti kako bi mogli:

  • vidjeti kako se nemamo čega bojati, one nisu toliko nepodnošljive, a mi smo puno veći i jači od njih 
  • biti spremni naučiti od njih što se zapravo odvija u našem umu

Često ne možemo potpuno prihvatiti tko smo ni gdje smo ako postoje aspekti našeg uma koje se previše bojimo istražiti. A ako ne možemo prihvatiti tko smo, ne možemo promijeniti ono što nas koči. Ako želimo biti bolji, trebamo priznati svoje zablude i preuzeti odgovornost za njih, iskreno se i dobro zagledati u njih, a ne ih poricati.

9 misli koje će te izvući iz najdublje emocionalne krize

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Naše zablude loše utječu na naše ponašanje, ali i životnu sreću

Jednom kad priznamo umjesto što odbijamo svoje mračne navike ili obrasce ponašanja, oni više neće imati istu kontrolu nad nama. Na primjer, ako ne možemo nadvladati našu uvriježenu nesklonost drugima i u svojoj glavi razmišljamo: „Ne volim baš previše ljude, barem dok ih bolje ne upoznam, a čak ni onda...“, naša zabluda će utjecat na naše socijalno ponašanje i možda ćemo odbijati drage ljude te tako propustiti šansu za vrijedna prijateljstva. Istovremeno, moguće je da nas zablude pokazuju u pogrešnom svjetlu jer zapravo nismo neskloni druženjima i možda je naša prava priroda sposobnost povezivanja i topline.

Više o ovoj temi čitaj na stranicama Budističkog centra Kailash.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.