Psiha i seks 26. siječnja 2016.

Što žena više zarađuje, manje je zdrava?

Zen-Uspr_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesu li žene na čelnim pozicijama zbog posla ugrozile svoje zdravlje? Ili ih visoke zarade i visok stupanj obrazovanja štite od nezdravih ishoda? Pročitaj što se doznalo zanimljivim istraživanjem provedenim na 369 poslovnih žena iz 500 tvrtki i utječe li zaista količina i odgovornost posla na zdravlje 

Naporna putovanja štete zdravlju

Istraživanje je provedeno kako bi dobili potpuniju sliku o zdravstvenom stanju zaposlenih poslovnih žena. Žene su morale navesti svoje prihode, razinu obrazovanja i status u tvrtki. Pretpostavka istraživanja bila je da je većina žena uglavnom zdravo i da imaju pristup zdravstvenoj skrbi, ali postavlja se pitanje jesu li im naporna putovanja i nedostatak sna naštetile zdravlju. 

Istraživanjem se utvrdilo da se s pozicijom, prihodima i razinom obrazovanja povećavaju i zdravstveni problemi. Više obrazovanijih i bogatijih žena se izjasnilo da se ne osjećaju potpuno zdrave. Jedan od razloga može biti taj da čak i bogate, obrazovane žene ne mogu pronaći vrijeme kako bi redovno kontrolirale svoje zdravstveno stanje. Rade prekovremeno i u stvari, što više zarađuju, više rade i imaju manje slobodnog vremena. Više od 50 ispitanica izjavilo je da rade više od 50 sati tjedno u uredu i nose posao kući. U istraživanju ih je 48 posto reklo da nisu mogle kod liječnika zbog posla.

Bogatije žene, manje su pretile

Oko 50 posto ispitanica reklo je da vježba samo dva dana tjedno ili manje, a 25 posto je reklo da nije bilo na vježbanju posljednjih mjesec dana. Iako se pokazalo kako su bogatije žene manje pretile i veća je vjerojatnost da barem povremeno vježbaju, čak 41 posto ispitanica reklo je kako imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a 25 posto je izrazilo želju za gubitkom preko oko 10 kilograma. Čak 30 posto ispitanica reklo je kako je njihova promjena težine uzrokovana stresom, a 26 posto ih je izjavilo da su koristile lijek za anksioznost ili spavanje u proteklih godinu dana. 

Za širu sliku ovog fenomena treba provesti još neka istraživanja, možda i ona koja bi usporedila poslovne žene i muškarce i njihovo zdravlje, ali očito je da su brojna druga istraživanja pokazala da prekovremeni rad ima brojne negativne zdravstvene učinke.

Doznaj privlače li muškarce inteligentne žene.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.