Psiha i seks 30. siječnja 2015.

Super pokloni za Valentinovo

Ljubav
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Valentinovo, blagdan zaljubljenih koji se smjestio negdje na pola puta između Božića i Uskrsa, u idealno vrijeme za ublažavanje zimske depresije, svoj nastanak može zahvaliti starim Rimljanima. Iako je puno teorija o tome gdje je i kako počelo, jedna od najraširenijih spominje svećenika Valentina koji je živio u vrijeme cara Klaudija Gotskog

Kako bi podigao borbenost vojske, car je imao pomalo suludu ideju - muškarcima je zabranio da ulaze u brak jer je smatrao da će se kao samci srčanije boriti u njegovim ratovima. Njegovu odluku poštovali su svi svećenici obustavivši sve obrede vjenčanja, ali jedan od njih ipak se oglušio na carevu naredbu. Bio je to svećenik Valentin koji je mlade parove vjenčavao potajno sve dok ga tadašnje rimske vlasti nisu osudile i bacile u tamnicu. Dana 14. veljače, večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalija, odrubljena mu je glava.

Narod ga je nedugo nakon smrti proglasio svetim, a razvojem kršćanstva došlo je do spajanja blagdana Luperkalija i Svetog Valentina. Nove crkvene vlasti odlučile su da će se novi blagdan slaviti 14. veljače, na dan Valentinove smrti. Teorijama o porijeklu Valentinova koje se vežu uz svećenika Valentina suprotstavljaju se one o tome da je blagdan zaljubljenih nastao iz poganskih običaja, a neki govore i da je sve počelo puno kasnije, u srednjem vijeku kada se vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. veljače.

Kad je riječ o čestitkama za Valentinovo, zapisi govore da je najstariju svojoj supruzi napisao francuski vojvoda Charles Orleanski. Jedan od simbola Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid. 

Vjeruje se da će se odmah zaljubiti onaj koga on pogodi svojom strijelom. U koju god teoriju nastanka vjerovala, činjenica je da ljudi diljem svijeta obilježavaju Dan zaljubljenih. Svake godine pošalje se milijarde čestitaka, a to je i blagdan kada se proda najviše cvijeća. Ljubavna pisma šalju se i u Veronu i to, komu drugom nego Juliji koja ih svake 14. veljače dobije više od 1000.

Ukoliko još uvijek razmišljaš što pokloniti svom partneru, posjeti Popustolovac.hr i pronađi super poklon po najpovoljnijoj cijeni!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.